Toyota: 10 godina za usavršavanje rovera za vožnju po Mesecu

Japan ima veliki plan da do 2030. godine još jednom čoveka pošalje na Mesec, u okviru multinacionalne misije, te se već radi na prevoznom sredstvu koje će im biti neophodno za vožnju po površini Zemljinog satelita.

PCPress.rs Image

Upravo zbog toga se japanska svemirska agencija JAXA udružila sa kompanijom Toyota koja radi na roveru koji bi trebalo da bude gotov do 2029. godine. Rover na šest točkova će moći da poveze dva putnika, te da prevali razdaljinu do skoro 10 hiljada kilometara, a uz pomoć solarnih ploča i ćelija sa gorivom. Rover meri oko 33 metara u dužinu, 27 u širinu, te skoro 20 u visinu, i pruža oko 13 kvadratnih metara naseljivog prostora. Astronautima neće biti potrebna zaštitna odela kada su u roveru, a zahvaljujući regulaciji pritiska uz pomoć koje se u unutrašnjosti vozila stvaraju povoljni uslovi za život.

Očekuje se da rover bude spreman za put na Mesec 2030. godine, a u teoriji bi do odredišta trebalo da stigne pre ljudske posade, te ih tamo dočeka bez problema, budući da se radi o autonomnom vozilu. JAXA rover želi da iskoristi za istraživanje mesečevih polova u potrazi za smrznutom vodom, a tehnologija koja bude nastajala u tom procesu bi u budućnosti mogla da se koristi i za istraživanje drugih planeta.

Pročitajte i:  Ko će razvijati terenska vozila Artemis Lunar?

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,