BIZIT plus

Neuralink: Spremni roboti za ubacivanje čipova u ljudski mozak

O Neuralink-u se priča od 2018. godine, kada se prvi put izašlo u javnost s informacijama o implantima za ljudski mozak. Nedavno se pojavila vest da su roboti koji će biti zaduženi za „instaliranje“ čipova u ljudske subjekte već spremni.

PCPress.rs Image

Uprkos jezivim vestima o testovima koji su obavljani na životinjama Neuralink ide dalje. Još uvek se ne zna kada će se tačno robotski hirurzi baciti na posao, ali bi to moglo da se dogodi svakog trenutka. Elon Musk insistira da se to dogodi što pre. Jedina prepreka je što se još uvek nije pojavio idealni kandidat, dobrovoljac.

Neuralink je dobio zeleno svetlo za testiranje na ljudima, a idealni kandidat je neko mlađi od 40 godina i ne može da pokreće noge i ruke. Musk je još 2019. godine govorio o planovima kompanije: tada je rekao da su čipovi zamišljeni kao segmenti koji su ojačani veštačkom inteligencijom, te mere i stimulišu moždanu aktivnost.

Musk je tada tvrdio i da će moći da rešavaju poteškoće koje potiču iz nervnog sistema – „od autizma, preko šizofrenije, do gubitka pamćenja u starijoj dobi“.  Eksperti su kasnije reagovali, a kako bi istakli da autizam nije bolest, i da samim tim ne može da se izleči i da mnogi koji žive sa autizmom to stanje osećaju kao vitalni deo identiteta.

Pročitajte i:  Neuralink menja lokaciju registrovanja na Nevadu

Iz kompanije kažu da je preko hiljadu ljudi već pokazalo interesovanje za učestvovanje u testiranju čipova, ali su mnogi zabrinuti zbog posledica koje su trpele životinje na kojima su implanti već isprobani. Javnost se posebno uznemirila zbog ženke majmuna kod koje je zabeleženo ozbiljno oštećenje na mozgu odmah pošto je čip ugrađen. Neuralink tvrdi da je do svih incidenata došlo zbog ljudske greške, a ne zbog problema s opremom.

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,