ERP 2024

Neverovatni snimci: Neviđene slike Sunca

Svi misle da znaju šta je Sunce, ali niko nije očekivao ono što se vidi na novim fotografijama. Poslao ih je Daniel K. Inouye Solar teleskop, a na njima se vide dosad neviđeni detalji s površine.

PCPress.rs Image

Fotografije ostavljaju bez daha, najpre zbog toga što dokazuju da Sunce izbliza uopšte ne izgleda onako kako ga zamišljamo. U fokusu je njegova hromosfera (drugi od tri sloja Sunčeve atmosfere), koja na slikama pokazuje drugu, delikatniju stranu našeg Sunca. Tako zvezda liči na neki tepih koji nas greje izdaleka.

Na slikama se vidi i nešto što liči na kristalisane ostatke meda, a zapravo se radi o plazmi koja eruptira brzinom od oko 96 kilometara u sekundi, a od površine može da se odvoji do udaljenosti od preko 9.600 kilometara. Eksperti veruju da služe da Sunce održi ravnotežu i da ravnomerno raspoređuje energiju.

Prethodni snimci Sunca liče na ulaz u nešto poput pakla, u prostor koji je ispunjen istopljenim karamelama. Inouye Solar nam je dao drugačiju sliku, a ostaje da se vidi šta će nam još poslati, budući da je najmoćniji solarni teleskop na svetu.

Pročitajte i:  Asteroid Ryugu: Izvor vode u svemiru

Izvor: Futurism

Facebook komentari: