BIZIT plus

Nexar Live Map: Kao Google Street View, samo (skoro) uživo

Google je Street View opcijom napravio revoluciju u poimanju mapa. Ona nam je omogućila da vidimo kako zaista izgleda neka ulica, pre nego što stvarno odemo tamo. Međutim, slike koje se nalaze na Street View-u su često stare i po nekoliko godina, što ostavlja dosta prostora da se u međuvremenu promeni njen izgled.

PCPress.rs Image

Upravo na tu kartu igra kompanija Nexar. Njen cilj je da korisnicima prikaže kako odabrana lokacija izgleda sada, gotovo da možemo da kažemo uživo. Ova kompanija bavi se proizvodnjom kamera za automobile i pratećih aplikacija za njih, pa je to iskustvo iskoristila da napravi i jedan veoma zanimljiv sistem. Nexar Live Map preuzima fotografije iz svoje aplikacije koje mogu da budu stare od pet minuta do najviše 30 dana, tako da lokacije koje prikazuje možete da vidite kako su izgledale u veoma bliskoj prošlosti.

S obzirom da ova kompanija prodaje kamere za automobile i aplikacije za njih, ima razvijenu mrežu korisnika. U svakom trenutku, na ulicama velikih gradova nalaze se hiljade njihovih aktivnih korisnika. Svi oni su umreženi i svaki korisnik predstavlja jedan nod u mreži i međusobno dele informacije. Na taj način, svi korisnici dobijaju uživo informacije o zagušenjima o saobraćaju, zatvorenim ulicama i drugim stvarima bitnim za vožnju.

Pročitajte i:  Novi Declutter alat Chromea može uskoro pomoći u upravljanju sa 100 plus otvorenih tabova

Taj sistem je sada proširen jer je zajednica dobila mogućnost da deli i video snimke i fotografije. Live Map funkcioniše tako što je mapa podeljena na heksagonalne sekcije, koji su nazvani „nexagons“. Kada se zumira na jednu sekciju dobija se mogućnost prikaza svih snimljenih fotografija koje su u njoj napravljene u poslednjih 30 dana. Taj izbor može da se suzi pa da se vidi prikaz nekog određenog dana, određenog dela dana, pa čak i samo prikaz šta se desilo u poslednjih pet minuta. Ovo je posebno korisno kada je potrebno proceniti prohodnost neke ulice.

Logično pitanje koje se ovde nameće je „šta se dešava sa privatnošću“? Google-ove Street View fotografije obično su stare po nekoliko godina i na njima su primenjene zaštitne mere kako bi se sačuvala privatnost (zamagljivanje lica i tablica). Nexar nudi „sveže“ fotografije, koje teoretski mogu da se iskoriste za praćenje neke osobe na ulici ili za praćenje putanje osobe koja vozi automobil. Zato njihov sistem automatski detektuje i zamagljuje lica pre nego što se slika objavi javno na njihovom servisu. Slična situacija je i sa tablicama. Takođe, pošto se ovde ne radi o profesionalnim kamerama, već o kamerama iz automobila korisnika, slike su lošije rezolucije i boja, pa i to pomaže da se ne vide baš svi detalji.

Pročitajte i:  Google Chat će uskoro rezimirati razgovore na zahtev

U ovom trenutku, Nexar Live View je u fazi testiranja i ograničen je na Njujork i na web interfejs. Iz kompanije kažu da imaju dovoljno podataka za aktiviranje još nekoliko većih gradova u SAD-u, ali ne žele da žure s tim, sve dok ne budu imali dovoljno konkretnih povratnih informacija od korisnika, jer žele da ga „ispeglaju“ i potpuno prilagode njihovim potrebama.

Takođe, priprema se i API, koji će omogućiti i drugim proizvođačima kamera u kolima da se priključe u sistem. Na žalost, zbog mogućih problema sa GDPR-om, još uvek se ne razmišlja o širenju sistema u Evropi.

Izvor: TechCrunch

Facebook komentari: