NFC specifikacija dobija nov standard za bežično punjenje

NFC forum je najavio ažuriranje bežične tehnologije kratkog dometa koja dodaje standardu nov oblik bežičnog punjenja. Budući NFC uređaji mogu da ponude funkcionalnost bežičnog punjenja, mada na način koji je daleko ograničeniji od popularnog Qi standarda koji koristi gotovo svaki drugi uređaj, piše portal 9to5Google.

PCPress.rs Image

Novi NFC standard je daleko sporiji od Qi punjenja, nudeći do 1W brzine u poređenju sa osnovnim Qi brzinama od 5W. (Qi brzo punjenje može dostići brzinu od 10 W ili više na standardnom hardveru.) Biće mu potreban novi hardver – nećete moći da dobijete samo firmware ažuriranje i odjednom da imate NFC bežično punjenje na trenutnom uređaju.

S obzirom na to da su brzine tako male u poređenju s Qi-em, mogli bi se zapitati zašto bi se iko mučio da koristi NFC punjenje. Međutim ključna ideja novog NFC standarda nije da se koristiti kao zamena za Qi punjenja na uređajima poput pametnih telefona koji traže mnogo energije, već ga dopuniti.

Namenjena manjim uređajima

Za razliku od Qi-a, koji zahteva fizički velike kaleme za prenos energije između uređaja, novi WLC standard za bežično punjenje, kako se formalno naziva, NFC-u omogućava da jedna antena upravlja i komunikacijom i punjenjem uređaja. Ideja je da manji uređaji poput slušalica, fitnes trekera ili pametnih satova – koji već uglavnom svi imaju NFC antene za povezivanje – mogu da koriste novi NFC standard za punjenje u pokretu koristeći pametne telefone opremljene sličnim NFC-om kao povratne bežične punjače.

Iako je WLC standard zvanično dodat NFC specifikaciji, tek će biti potrebno vreme da hardverske kompanije primene novu tehnologiju punjenja, pod pretpostavkom da će uopšte odlučiti da je koriste.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,