BIZIT 2022

Elon Musk: Senzori u ljudskom mozgu za manje od godinu dana

Elon Musk je ponovo progovorio o budućnosti veštačke inteligencije, te o ulozi koju njegova kompanija ima u stvaranju uslova za simbiozu između ljudi i mašina. Između ostalog je otkrio i da je startap Neuralink, u čijem je osnivanju učestvovao, blizu da započne testiranja na ljudskim subjektima.

PCPress.rs Image

Neuralink je još u julu 2019. potvrdio da je kreiran robot koji implante za interakciju sa računarima može da integriše duboko u ljudski mozak. Rezultati su dobijeni na osnovu testiranja na laboratorijskim pacovima u čije je mozgove implantirano 1.500 elektroda za koje još uvek ne može sa sigurnošću da se tvrdi da bi funkcionisale i u ljudskom mozgu. Ako se pokaže kao funkcionalna, tehnologija bi na prvom mestu, tvrde eksperti, trebalo da posluži za vraćanje pokretljivosti, vida, te sposobnosti govora i čula sluha onima koji su ih izgubili, dok Elon Musk, sa druge strane, tvrdi da će povezivanje mozgova sa kompjuterima biti jedini način da se održi korak sa razvojem veštačke inteligencije. Tako bi tehnologija koja je zamišljena kao lek moga da posluži kao nešto daleko moćnije.

Pročitajte i:  Počinju problemi za Twitter širom sveta

U tom kontekstu je najavljeno da se testiranje na ljudskim subjektima očekuje „za manje od godinu dana“, a implanti koji se ugrađuju mere četvrtinu obima ljudske vlasi, te će se u moždano tkivo integrisati uz pomoć igala koje će pomoći da se izbegne oštećenje krvnih sudova na površini mozga. Tako ugrađeni senzori bi trebalo da hvataju signale iz mozga, te ih šalju do prijemnika – čipa koji se ugrađuje na gornju površinu lobanje, a odatle se informacije prenose bežično do namenjenog uređaja.

Musk ističe da smo na određenom nivou svi već kiborzi, budući da zavisimo od pametnih telefona i drugih uređaja, te se mnogi u slučaju da i nestane telefon osećaju kao da su ostali bez dela tela.

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , ,