BIZIT plus

NHTSA istražuje Full Self-Driving vožnju

Istraga se vodi o pitanju bezbednosti javnog beta testiranja.

PCPress.rs Image

Osećaj nesigurnosti se javlja zbog ideje da Tesla dozvoljava vlasnicima da testiraju beta verzije Full Self-Driving-a na javnim ulicama. Prema izveštajima Reuters-a, Nacionalna uprava za bezbednost saobraćaja na autoputevima istražuje tužbu vozača o tome, da je FSD beta izazvao nesreću u novembru u gradu Breja, u Kaliforniji.

Vlasnik je naveo da je njegov Tesla Model Y ušao u pogrešnu traku, što je dovelo do udarca u drugi automobil i ozbiljnog oštećenja na levoj strani.

EV je ponudio upozorenje tokom skretanja, prema izjavi vozača. Međutim, FSD softver navodno nije dozvolio vozaču da povrati kontrolu, usmeravajući automobil u pogrešnu traku. Iz kompanije Tesla niko nije komentarisao incident i veruje se da je kompanija raspustila svoj PR tim. Proizvođač automobila je ograničio beta verziju na vozače dobrovoljce sa visokim bezbednosnim ocenama i upozorio da vožači moraju biti spremni da preuzmu kontrolu u kratkom roku.

Da li je FSD odgovoran za sudar?

Istraga nije zvanično utvrdila da je FSD odgovoran za sudar, niti će pokrenuti ozbiljan postupak protiv Tesle. Međutim, sve ovo predstavalja sve veći broj sukoba između Tesle i regulatornih organa.

Pročitajte i:  EU otvara formalni postupak protiv TikToka

NHTSA je pokrenula istragu o autopilotu ovog avgusta nakon niza nesreća. Takođe, u oktobru je NHTSA izrazila zabrinutost zbog toga što Tesla testira beta verziju „na javnim putevima“.

Zvaničnici nisu oduševljeni što Tesla testira vožnju autopilotom u stvarnom saobraćaju, a istraga bi mogla podržati njihovo mišljenje.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: