Nigerija zahteva od društvenih platformi lokalne kancelarije

Platforme kao što su Twitter, Facebook i Tiktok biće u obavezi da se registruju i otvore kancelarije u Nigeriji i imenuju osobe za kontakt sa vladom.

PCPress.rs Image

Nova pravila za društvene mreže

Kodeks prakse za „interaktivne platforme računarskih usluga i internet posrednike“ imao je za cilj suzbijanje zloupotrebe na mreži, uključujući dezinformacije, navodi Nacionalna agencija za razvoj informacionih tehnologija (NITDA) u propisima objavljenim na njenom sajtu.

U saopštenju portparola agencije, navodi se da su propisi razvijeni uz doprinos Twitter-a, Facebook-a, WhatsApp-a, Instagram-a, Google-a i Tik Tok-a. Platforme su dosta popularne u Nigeriji, najmnogoljudnijoj afričkoj državi sa više od 200 miliona ljudi.

NIDTA je saopštila da će platforme biti obavezne da korisnicima ili ovlašćenim vladinim agencijama pruže relevantne informacije, u cilju očuvanja bezbednosti i javnog reda.

Takođe, kompanije će morati da podnesu godišnje izveštaje agenciji sa brojem registrovanih korisnika u Nigeriji, brojem primljenih žalbi i količinom uklonjenog sadržaja zbog dezinformacija.

Nigerija je ranije ove godine ukinula zabranu Twitter-a, jer je kompanija pristala da uspostavi lokalnu kancelariju između ostalih sporazuma sa vlastima.

Pročitajte i:  Kad notifikacije podsećaju na ono što želimo da zaboravimo

Izvor: Reuters

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,