Nokia kupila SpaceTime Insight

Finski proizvođač mrežne opreme Nokia kupio je američkog proizvođača softvera SpaceTime Insight u sklopu širenja poslovanja u segmentu softvera namenjenog klijentima u industriji.

PCPress.rs Image

Nokia je već kupila nekoliko malih i srednjih kompanija u skladu sa planiranim ciljem – uspostavljanja samostalnog softverskog poslovanja, koje bi im donelo veće profitne marže od tradicionalnog poslovanja s komunikacijskim hardverom.

Nokia Software, nekadašnji Applications&Analytics, ostvario je 2017. godine prihod nešto viši od 1,6 milijardi evra, a ime mu je promenjeno pre tri meseca, kako bi se istakla njegova sve značajnija uloga uz bok temeljnom Nokia-inom poslovanju s mrežnom opremom.

SpaceTime proizvodi aplikacije za praćenje i analitiku, koje klijentima u energetskom, logističkom, transportnom i komunalnom sektoru omogućuju troškovno efikasnije poslovanje zahvaljujući smanjenom ‘praznom hodu’ i ređim popravkama. Klijenti američke kompanije uključuju FedEx, železničko poduzeće Union Pacific, elektro-distributivne kompanije Entergy i NextEra Energy, te Singapore Power, navode u Nokia-i.

PCPress.rs Image

SpaceTime i njegov direktor Rob Schilling postaće deo Nokia-inog odeljenja opreme za IoT u okviru Nokia Software-a.

Većina kompanija u sektoru mreža obično je razvijala softver kako bi povećala prodaju mrežne opreme. Ovaj potez predstavlja širenje na industrijski segment poslovanja među kompanijama”, tumači u telefonskom intervjuu predsednik uprave Nokia Softwarea Bhaskar Gorti, aludirajući na prodaju softvera industrijskim i klijentima interneta.

Pročitajte i:  Nokia potpisuje poslednji veliki ugovor o patentu za pametne telefone

Gorti ističe da samo 20% njihove prodaje čini Nokia-ina telekomunikaciona oprema, dok preostalih 80% čine proizvodi ostalih proizvođača, koji se prodaju kako mrežnim operaterima tako, sve više, klijentima izvan telekomunikacionog sektora.

Na fragmentiranom tržištu telekomunikacionog softvera Nokia zauzima drugo mesto s udelom od 10%, pokazuju podaci konsultantske firme Analysys Mason za 2016. godinu. Prvo mesto pripada Huawei-ju sa udelom od 11%, a slede Ericsson sa 9%, i Amdocs i Oracle sa po 8%.

Izvor: Reuters 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , , , , , , ,