Srećan 20. rođendan iMac!

Postoji nekoliko modela kompjutera koji su ostavili traga u industriji, i u tu listi definitivno možemo ubrojiti iMac model. Apple je na posebnom događaju 6. maja 1998. godine predstavio svoj all-in-one desktop računar, i sa sigurnošću možemo reći da je on trajno uticao na celokupnu tehnologiju. Istovremeno, iMac je takođe bio simbol kulturnog duha vremena, uključujući i sam Apple – pokazujući kako je kompanija evoluirala od potcenjene u svetu Windows-a do giganta koji je više fokusiran na telefone nego na računare. iMac je imao dugo putovanje, koje je promenilo industriju u poslednjih 20 godina.

PCPress.rs Image

Prvi iMac može izgledati čudno danas sa svojim 15-inčnim CRT ekranom, malim hard drajvom od 4GB i prozirnim dizajnom iz 90-ih godina, međutim u to vreme bila je to mala revolucija u svakom pogledu. Ovo je bilo odstupanje od bež kutija koje su karakterisale većinu PC dizajna i bio je namenski stvoren od početka za pristup internetu u vreme kada je ova funkcija bila daleko od sveprisutne, odakle prvenstveno i dolazi “i” u iMac. Takođe je otvorio vrata USB eri. Iako je USB sigurno bio dostupan pre iMac-a, Apple-ova potpuna promena u odnosu na stare ulaze (zajedno sa Microsoft-ovom poboljšanom USB podrškom u Windows-u 98) podstakla je mnoge kompanije da grade USB periferije i da usvoje univerzalni konektor.

Pročitajte i:  Sudija odbacuje Apple zahtev da odbaci tužbu zbog uhođenja AirTaga

Nije nikakva tajna da je iMac bio instrument za povratak Apple-a. Njegov komercijalni uspeh je revitalizovao Apple nakon nekoliko godina grešaka u poslovanju, dajući mu finansijsku potporu za proširenje, kao i jasan fokus: Apple bi bio usredsređen na jednostavnost korišćenja i minimalistički dizajn. To je takođe bilo korisno za karijeru legendarnog dizajnera Jonathan Ive-a – ovo je bio projekat koji je ojačao njegovu reputaciju dizajnera minimalističkih i upečatljivih proizvoda. Za dokaze o tome koliko su se iMac i Apple promenili za 20 godina, potrebno je samo da pogledamo iMac Pro, koji predstavlja skoro potpunu promenu Apple-ove strategije. Dok je sistem iz 1998. godine bio izgrađen tako da je bio pristupačan za računarske početnike, iMac Pro je uređaj za ozbiljne poslovne korisnike sa svojim Xeon procesorom, profesionalnom grafikom, SSD-om i početnom cenom od 4.999 dolara.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: