BIZIT 2022

Nokia lansira prvi open source Symbian telefon

Nokia-N8-official Od kada je Symbian postao open source program, prvi telefon sa ovim sistem lansirala je Nokia.

Nokia N8 poseduje kameru od 12 megapiksela koja omogućava snimanje i editovanje HD video klipova, kao i gledanje Internet TV servisa.

Analitičari tvrde da je lansiranje ovog uređaja zapravo dobar pokušaj Nokia-e da povrati “staru slavu”, ali i šansa za Symbian da se dokaže u borbi protiv iPhone-a i Android-a.

Uprkos tome što je najpopularniji softver za pametne telefone, Symbian je polako počeo da gubi trku sa konkurencijom, tvrde analitičari. Ipak, stručnjaci CCS Insight Symbian 3 opisuju kao evolucionaran, a ne revolucionaran.

Inače, ovo je prva verzija softvera od februara, kada je Symbian postao open source. Fondacija, koju između ostalih čine Nokia, Motorola i Samsung oslobodila je pristup kodu za razvoj softvera, kako bi potstakla zainteresovane programere da rade na poboljšanju Symbian-a. Svaka organizacija ili individualac koji to želi, može koristiti i menjati Symbian.

Softver na novom N8 telefonu omogućava multitač i multitasking. Pored toga, može se priključiti na kućni bioskop i omogućiti surrond sistem i visokokvalitetni video.

Pročitajte i:  Nokia u partnerstvu sa IISc uspostavlja centar za istraživanje robotike

Socijalne mreže mogu se naći na desktopu kao pojedinačne aplikacije, a telefon će biti na tržištu u trećem kvartalu ove godine.

Izvor: BBC

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,