Nokia planira da postavi 4G Internet na Mesecu

Zvaničnici iz kompanije Nokia potvrdili su da se pripremaju za lansiranje opreme za uspostavljanje 4G Interneta na Mesecu, a to će se desiti najverovatnije pre kraja ove godine. Nokia je ovo najavila još 2020. godine, kada ju je NASA odabrala za ovaj projekat, a po svemu sudeći, projekat je tekao po planu i razvijao se kako treba.

PCPress.rs Image

To će biti zajednička misija Nokie, SpaceX-a, NASA-e i još nekoliko drugih kompanija. Lansiranje je zakazano za novembar, kada je planirano da SpaceX Falcon 9 raketa ponese 4G opremu na mesec. Ona će biti postavljena na Nova-C lunarni modul kompanije Intuitive Machine, koji će obezbediti aktivnu konekciju sa lunarnim roverima.

Svi se nadaju da će taj sistem uspeti da pokrije i sve potrebe budućih misija, uključujući i komunikaciju astronauta kada budu ponovo sleteli na Mesec. Ako sve bude išlo po planu, Nokia 4G oprema će poboljšati kontrolne funkcije, unaprediti kritične komandne akcije, kao i navigaciju rovera u realnom vremenu. Uz sve to, doneće mogućnost stream-ovanja HD video signala na Mesecu, a što da ne, i njegovo slanje na Zemlju.

Pročitajte i:  NASA: Milijarde dolara za put na Saturnov mesec

Ipak, treba imati na umu da ovakve misije često imaju višestruka odlaganja, pa lako može da se desi da Falcon 9 raketa ne poleti u novembru, već nekoliko nedelja ili meseci kasnije.

Izvor: ReviewGeek

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,