Nordeus i RAF otvorili učionicu posvećenu razvoju igara

Kompanija Nordeus je u saradnji sa Računarskim fakultetom otvorila učionicu za razvoj video igara pod nazivom RAF Game Dev Club. U  cilju podrške obrazovanju, poseban prostor i donirana oprema će omogućiti studentima fakulteta da na praktičan način primene znanje i veštine naučene u sklopu nastave i razvijaju svoja interesovanja i talente u okviru jedne od najbrže rastućih industrija na svetu.

PCPress.rs Image

Ideja otvaranja RAF Game Dev kluba je da se studenti zainteresovani za razvoj igara ohrabre da naprave prve karijerne korake u industriji video igara, i da im upravo rad u ovom prostoru pruži podršku u daljem razvoju tehničkih veština. 

Razvoj video igara predstavlja multidisciplinaran proces koji omogućava mladima da, osim znanja glavnih disciplina u gejmingu,  steknu brojne druge veštine i znanja kao što su kreativno razmišljanje, rešavanje problema kao i negovanje timskog rada, ali i ostalih.

PCPress.rs Image

“Posebno nam je drago što je ideja za sekciju došla upravo od  studenata koji su zainteresovani za gejming. Samoinicijativnost i preduzetnički duh su vrednosti na kojima je nastao i Nordeus, te smo želeli da ih podržimo i kod mladih talentovanih studenata pasioniranih za pravljenje igara. Svim zainteresovani studenti Računarskog fakulteta sada imaju multidisciplinarni prostor gde će njihova kreativnost doći do izražaja. Ovo je samo deo  uske saradnje sa Računarskim fakultetom, kako u sklopu ove sekcije tako i na samim predavanjima gde će naši zaposleni deliti znanja i iskustva iz svojih oblasti. Cilj nam je da im približimo sve što gejming ima da ponudi kao i da im omogućimo da se praktično oprobaju u nekim od pozicija i prilika koje industrija video igara pruža. ”,  izjavio je Miloš Milošević, Direktor inženjeringa u Nordeusu, na svečanom otvaranju RAF Game Dev kluba na Računarskom fakultetu. 

Pročitajte i:  The Big Con: Epic poklanja igru koja je sve oduševila

Kroz RAF Game Dev klub je do sada prošlo više od 100 studenata, aktivnih je trenutno oko 30, dok se u narednom periodu očekuje da će 50 studenata imati prilike da učestvuje u nastavnim i vannastavnim aktivnostima koje su povezane sa sekcijom. Najsavremenija oprema za rad biće od značaja, ne samo studentima koji se bave razvojem igara, već će biti na raspolaganju za ostale vrste praktičnog rada svim studenata Računarskog fakulteta.

PCPress.rs Image

“Bilo nam je zadovoljstvo da podržimo inicijativu studenata za osnivanje sekcije za razvoj video igara. Od samog osnivanja sekcije, interesovanje studenata je bilo  veliko. Sada, nakon godinu i po dana, zahvaljujući donaciji kompanije Nordeus, sekcija dobija modernu laboratoriju u kojoj studenti mogu da realizuju svoje ideje i ispolje kreativnost korišćenjem vrhunske računarske opreme.  Plan je da se u rad sekcije uključe i kolege iz Nordeusa, koje će studentima preneti praktična znanja iz ove perspektivne industrije. Na taj način ostvarujemo zajednički cilj da se studenti zainteresuju za industriju video igara i da svoj hobi pretvore u posao koji vole, kao što to već čine diplomci RAF-a zaposleni u Nordeusu. Drago nam je da je Nordeus prepoznao značaj razvoja ovakve sekcije na fakultetu, a posebno nam je bitno što se kroz podršku kompanija akademskim institucijama šalje poruka mladim ljudima da je visoko obrazovanje pravi put za karijeru u IT industriji. Nadamo se da će se u RAF Game Dev Clubu začeti neka nova svetski poznata video igrica.”- dodala je prof. dr Bojana Dimić Surla, dekanka Računarskog fakulteta.

Pročitajte i:  Epic Games poklanja ove dve video igre

Podaci potvrđuju značaj kreativne industrije u Srbiji kao i sve prilike koja ona ima da ponudi. Prema godišnjem izveštaju Srpske gejming asocijacije iz 2022. godine, u lokalnoj gejming industriji radi preko 2500 zaposlenih u sklopu 140 studija, dok 15 najvećih kompanija prihoduje više od 150 miliona evra.

PCPress.rs Image

Ovo je druga donacija fakultetima u  poslednjih devet meseci koju je sprovela kompanija Nordeus. Pored saradnje sa Računarskim fakultetom, dugogodišnja saradnja sa Elektrotehničkim fakultetom u Beogradu je obnovljena prošle godine na svečanom prijemu osamnaeste generacije studenata Softverskog inženjerstva. Tim povodom Nordeus je donirao osamdeset računara i monitora i time opremio dve laboratorije na ETF-u. 

Pored pružanja podrške mladim talentima kroz donacije, programe na fakultetima i u sklopu zajednice, Nordeus je 2021. godine  osnovao Nordeus fondaciju sa ciljem da pomogne deci i mladima da steknu savremene veštine i znanja kroz podršku obrazovanju i razvoj podsticajnog i kreativnog okruženja. 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,