Norveška ulaže 13 miliona dolara u nadogradnju “sefa za slučaj apokalipse”

Norveška će uložiti oko 13 miliona dolara u nadogradnju sefa koji je namenjen za čuvanje semenki različitih biljnih vrsta, a za slučaj katastrofe koja bi floru izbrisala sa lica Zemlje.

PCPress.rs Image

Sef je sagrađen pre jedne decenije, a u napuštenom rudniku uglja na ostrvu koje se nalazi na Arktičkom okeanu, te se očekuje da biljne vrste sačuva od propasti planete usled prirodnih katastrofa do kojih bi moglo da dođe zbog sve veće neopreznosti u odnosu čoveka prema prirodi. Ako bi neka nuklearna katastrofa, ili posledice globalnog zagrevanja, uništili zemaljsku floru, vlade zemalja bi mogle da traže seme koje se čuva u ovom sefu, te tako omoguće obnovu biljnog fonda u svojim državama.

Norveška vlada kaže da će nadogradnja uključivati konstrukciju novog betonskog tunela koji bi se koristio za pristup sefu, te zgradu koja bi sadržala servise za slučaj nestanka električne energije, te rashladne jedinice za skladištenje semena.

PCPress.rs Image

Sef se nalazi na udaljenom ostrvu na Svalbard arhipelagu koji je smešten između Norveške i Severnog pola, te ima kapacitet za čuvanje 4,5 miliona različitih biljnih vrsta. Trenutno sadrži više od 890 hiljada semenki iz skoro svake zemlje sveta, uključujući i ključne biljke koje se koriste u ishrani, poput pirinča, krompira, kukuruza, pšenice, graška, te ječma.

Pročitajte i:  UN smatraju da ne postoji put kojim bi se održao rast temperature na manje od 1.5 stepena

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,