BIZIT plus

Nosivi uređaj koristi mikroigle za praćenje metabolizma putem aplikacije

Tim istraživača sa Kalifornijskog univerziteta u San Dijegu kreirao je uređaj koji se može nositi koji koristi mikroigle za jednokratnu upotrebu za kontinuirano uzorkovanje i analizu intersticijske tečnosti.

PCPress.rs Image

Potpuna laboratorija na koži

Nosivi uređaj može meriti nivoe glukoze, alkohola i laktata, što bi sve mogle biti korisne informacije za pacijente sa dijabetesom. Flaster za jednokratnu upotrebu je pričvršćen za elektronski uređaj za višekratnu upotrebu koji može bežično da komunicira sa aplikacijom za pametne telefone i može se puniti pomoću komercijalno dostupnih bežičnih stanica za punjenje. Istraživači se nadaju da se tehnologija može prilagoditi za merenje drugih zdravstvenih parametara, što bi značajno proširilo njenu potencijalnu upotrebu. Upravljanje nivoima glukoze može biti teško za balansiranje pacijentima sa dijabetesom, ali tehnologija je spremna da smanji deo posla.

Ovaj najnoviji nosivi uređaj ima za cilj da pruži podatke u realnom vremenu o tri parametra koji su od interesa za ovu populaciju pacijenata i koji bi im mogli pomoći da efikasnije upravljaju svojom bolešću. Uređaj pruža informacije o nivoima glukoze, kao i kod postojećih komercijalnih monitora glukoze, ali takođe pruža podatke o nivoima alkohola i laktata. Alkohol može uticati na nivo glukoze, tako da je korisno za osobe sa dijabetesom da paze na unos alkohola, a ovaj uređaj bi bio od velike pomoći. Nivo laktata je pokazatelj zamora mišića, kao što je tokom ili posle intenzivnog vežbanja, a to takođe može uticati na sposobnost tela da reguliše nivo glukoze. Više informacija o ovim parametrima može pomoći u boljem upravljanju glukozom.

Pročitajte i:  Softver za predviđanje bolesti 

„Sa našim nosivim uređajem, ljudi mogu da vide interakciju skokova ili padova glukoze sa ishranom, vežbanjem i ispijanjem alkoholnih pića. To bi takođe moglo doprineti njihovom kvalitetu života“, rekao je Farshad Tehrani, istraživač uključen u studiju. Sam uređaj je mali i nenametljiv. Mikroigle prodiru u kožu i uzimaju uzorke intersticijske tečnosti, koristeći enzime na vrhu svake igle koji reaguju sa ciljnim supstancama u intersticijskoj tečnosti. Reakcija generiše sićušnu električnu struju koju uređaj može da otkrije i zatim prenese podatke na pametni telefon. „Ovo je kao potpuna laboratorija na koži“, rekao je Džozef Vang, jedan od programera novog uređaja. Moguće je da kontinuirano meri više biomarkera u isto vreme, omogućavajući korisnicima da prate svoje zdravlje i dobrobit dok obavljaju svoje dnevne aktivnosti.

Izvor: Medgadget

 

Facebook komentari: