Nova Android funkcija omogućava kontrolu telefona izrazom lica

Android već dugo ima Accessibility API koja je namenjen programerima za izradu aplikacija i iskustava sa ciljem da se pomogne osobama sa invaliditetom.

PCPress.rs Image

Ažurirana aplikacija donosi „Camera Switches“

Google namerava da aplikacije koje koriste Accessibility API svrsta u nekoliko kategorija, uključujući čitače ekrana, switch-based i voice-based sisteme unosa. Aplikacija kompanije „Android Accessibility Suite“ pruža, kako joj naziv govori, skup alata za pristupačnost kako bi osobe sa invaliditetom mogle pristupiti svom uređaju.

Najnovije ažuriranje Android Accessibility Suite-a dodaje novi način za korisnike da kontrolišu svoje uređaje: „Camera Switches“. Beta verzija 12.0.0 aplikacije Android Accessibility Suite uključena je kao deo četvrtog beta izdanja Android 12, koje je pre nekoliko dana objavljeno na Pixel telefonima. Ažurirana aplikacija donosi „Camera Switches “ u Switch Access, jednu od usluga pristupačnosti uključenih u aplikaciju Android Accessibility Suite. Prekidač za pristup sadrži alate koji vam omogućavaju interakciju sa Android uređajem bez korišćenja ekrana osetljivog na dodir. Pomoću prekidača za pristup možete da povežete spoljni uređaj putem USB-a ili Bluetooth-a da biste birali stavke, listali, kucali i još mnogo toga.

Pročitajte i:  WhatsApp na Androidu dobija novu traku za navigaciju koja je bliža vašim palčevima

Sada možete da koristite „Camera Switches “ za upravljanje uređajem samo svojim licem. Camera Switches trenutno podržavaju postavljanje upravljanja pokretom na pregršt kontrola, mada je moguće da će se lista u budućnosti povećati. Na primer, možete da odredite da aplikacija prepozna kada otvorite usta, a zatim to mapirate da biste tako otvorili panel sa obaveštenjima. Kada je Camera Switches funkcija aktivna, prikazuje se ikona stalnog obaveštenja koja vam govori da se kamera aktivno koristi. Android 12 prikazuje indikator statusne bara kad god se koristi kamera vašeg uređaja, pa se ova ikona obaveštenja može činiti suvišnom.

Međutim, čini se da ažurirana verzija aplikacije Android Accessibility Suite nije ekskluzivna za Android 12 uređaje, jer je moguće učitati APK da biste dobili novu funkciju Camera Switches i na Android 11 uređaju.

Izvor: Xda-developers

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,