Nova ažuriranja BIOS-a učiniće Windows 11 podršku lakšom

Ako koristite pre-built desktop ili laptop računar napravljen u poslednje tri ili četiri godine, Windows 11 bezbednosno orijentisani novi sistemski zahtevi neće predstavljati problem.

PCPress.rs Image

Promene settings-a će olakšati nadogradnju (ako je vaš računar kompatibilan)

Sve bezbednosne funkcije Microsoft zahteva za novi operativni sistem treba podrazumevano uključiti. Promena predstavlja veći problem za ljude koji prave sopstvene računare (ili za koje su napravljeni računari), budući da su funkcije poput Trusted Platform Module (TPM) često podrazumevano onemogućene. Većina proizvođača matičnih ploča već je objavila spisak ploča za koje očekuju da će zadovoljiti zahteve Windows 11, a neki idu i korak dalje objavljujući nova ažuriranja BIOS -a koja podrazumevano omogućavaju integrisane TPM -ove u procesorima Intel i AMD.

Iako obično nije teško uključiti TPM ručno, svaki proizvođač matične ploče čuva ovu postavku na drugom mestu, a način označavanja razlikuje se u zavisnosti od toga da li koristite Intel ili AMD čip ili koju matičnu ploču koristite. Asus zauzima najsveobuhvatniji pristup, sa dostupnim ažuriranjima BIOS-a ili „na testiranju“, za ogromnu većinu Intel i AMD matičnih ploča napravljenih u poslednje tri ili četiri godine (čipseti serija 300, 400 i 500 iz oba Intel-a i AMD su široko podržani, pokrivajući većinu osmih generacija i novijih Intel procesora i sve AMD-ove Raizen procesore).

Pročitajte i:  Microsoft najavio otpuštanja i restruktuiranje svoje Mixed reality divizije

ASRock je takođe izdao ažuriranja BIOS-a koji omogućavaju TPM za nekolicinu svojih novijih matičnih ploča, a verovatno će i drugi proizvođači matičnih ploča slediti primer u narednih nekoliko meseci. Naravno, nije vam potrebno ažuriranje BIOS -a da biste omogućili TPM modul procesora. Ali lepo je znati da će nove matične ploče koje se isporučuju sa instaliranom najnovijom verzijom BIOS-a, podržavati Windows 11 bez potrebe za dodatnim radom, a ove postavke su važne kada nestanak struje ili promena konfiguracije resetuju vaše postavke BIOS -a na podrazumevane.

Izvor: Arstechnica

 

Facebook komentari: