BIZIT plus

Nova tužba protiv Tesle za rasizam

Petnaest crnačkih bivših ili sadašnjih zaposlenih u Tesli podnelo je tužbu protiv kompanije, navodeći da su bili izloženi rasnom zlostavljanju i maltretiranju u fabrikama.

PCPress.rs Image

Nove tužbe zbog diskriminacije

Radnici su rekli da su redovno bili podvrgnuti uvredljivim rasističkim komentarima od kolega, menadžera i zaposlenih u ljudskim resursima, navodi se u tužbi koja je podneta državnom sudu u Kaliforniji. Uznemiravanje se uglavnom dešavalo u Teslinoj fabrici u Fremontu u Kaliforniji. Vređanje je uključivalo upotrebu reči kao što su „ropstvo“ ili „plantaža“ ili davanje seksualnih komentara poput „sviđa mi se plen“.

Zaposlenu, Teri Mitchell, redovno su uznemiravali kolege i menadžeri. Oni su koristili rasne uvrede i komentare kao što su: „Retko crnci rade ovde. Ne znam koliko dugo ćete ostati ovde.” Montieco Justice, saradnik u proizvodnji, odmah je degradiran po povratku u Teslu nakon što je imao odsustvo zbog korona virusa.

Tesla se suočava sa najmanje 10 tužbi za rasnu diskriminaciju ili seksualno uznemiravanje, uključujući i jednu od Kalifornijske državne agencije za građanska prava. Tesla je u februaru odgovorila na tužbu Kalifornijske državne agencije. Kompanija je tada rekla da se protivi diskriminaciji i da istražuje sve žalbe.

Pročitajte i:  Amerikanci kupuju 1,2 miliona EV godišnje 

“Tesla je uvek disciplinski kažnjavala i otpuštala zaposlene koji se upuštaju u nedolično ponašanje, uključujući i one koji koriste rasne uvrede ili uznemiravaju druge na različite načine.

Nedavno smo uveli dodatni program obuke koji pojačava Teslin zahtev da se svi zaposleni moraju odnositi jedni prema drugima s poštovanjem. Kompanija stalno podseća zaposlene o brojnim načinima na koje mogu prijaviti zlostavljanje i maltretiranje u fabrikama, uključujući i anonimne prijave“, navodi kompanija.

Savezni sudija u Kaliforniji naložio je novo suđenje za odštetu koju Tesla duguje crnačkom bivšem radniku fabrike koji je optužio kompaniju za rasnu diskriminaciju. On je nedavno odbio nagodbu od 15 miliona dolara.

Ovog meseca, akcionar Tesle podneo je tužbu optužujući Elon-a Musk-a i upravni odbor kompanije za zanemarivanje pritužbi radnika i negovanje toksične kulture na radnom mestu.

Izvor: Reuters

Facebook komentari:

One thought on “Nova tužba protiv Tesle za rasizam

  • 08. 07. 2022. at 11:20
    Permalink

    Retko ko da baš u potpunosti nije rasista, tako da je još gore gurati ljude u foliranje da su im svi jednaki.

Comments are closed.