Top50 Glas publike

Nova Windows alatka za kontrolisanje podataka

Microsoft je i ranije imao problema zbog toga što Windows 10 prikuplja podatke o korisnicima, pa je 2016. godine kompanija bila prinuđena da u Francuskoj prestane sa tom praksom, a tom prilikom je i Evropska unija izrazila zabrinutost u vezi sa privatnošću podataka. Upravo je to razlog što je kompanija odlučila da postane otvorenija kada prikupljanje podataka u pitanju, te će obezbediti alatku koja će korisnicima omogućavati da imaju uvid u podatke koje njihov Windows 10 šalje Microsoft-u.

PCPress.rs Image

Kao i druge kompanije koje se bave proizvodnjom softvera, i Microsoft prikuplja različite anonimne podatke iz svojih operativnih sistema, a kako bi poboljšao iskustvo korisnika, te razvio nove opcije. Pre nego što podatke pošalje Microsoft-ovom serveru, Windows 10 ih enkriptuje, te na taj način štiti poverljive informacije. Nova alatka koja će korisnicima pružati uvid u takve podatke – Windows Diagnostic Data Viewer, postaće dostupna insajderima krajem nedelje, te će im omogućavati da vide podatke koje Microsoft-u šalje njihov Windows 10 uređaj.

PCPress.rs Image

Takvi podaci obično uključuju opcije za konfiguraciju, informacije o mrežama na koje se uređaj povezuje, informacije o performansama, te instaliranim aplikacijama. Windows Diagnostic Data Viewer je odvojen od Microsoft Privacy Dashboard koji korisnicima dozvoljava da vide, pretražuju, i kontrolišu dijagnostičke podatke, a koji je unapređen novom Activity History stranicom, zahvaljujući kojoj će korisnici imati bolji uvid u podatke koji su povezani sa njihovim Microsoft nalozima.

Pročitajte i:  Microsoft Teams Premium besplatno 30 dana

Izvor: Ubergizmo

Pogledajte i: Avigilon AI video nadzor inovacije – Portal Videonadzor.Net
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , ,