Novi alat DuckDuckGo trebalo bi da spreči aplikacije da prate Android korisnike

Novi alat DuckDuckGo ima za cilj da spreči aplikacije da prate Android korisnike, o čemu je prvi izvestio Wired.

PCPress.rs Image

Alat će biti ugrađen u aplikaciju DuckDuckGo na Androidu

Alat, nazvan App Tracking Protection, u suštini je razvodnjena verzija Apple-ove funkcije transparentnosti praćenja aplikacija, koja korisnicima daje izbor da odustanu od praćenja podataka unutar aplikacija. Međutim, alatka DuckDuckGo nije predstavljena kao deo ažuriranja na svim Android telefonima, niti je dostupna kao zasebno preuzimanje – ugrađena je u DuckDuckGo-ovu aplikaciju browsera koja je fokusirana na privatnost, ali radi na vašem uređaju. U postu na svom blogu, kompanija kaže da će alat blokirati „trakere koje identifikuje u drugim aplikacijama nezavisnih kompanija“.

Kada je zaštita od praćenja aplikacija omogućena, ona će raditi u pozadini dok koristite telefon. Alat prepoznaje kada se aplikacija sprema da pošalje podatke na uređaj za praćenje treće strane, a zatim će sprečiti aplikaciju da preuzme vaše podatke. DuckDuckGo kaže da „kontinuirano radi na identifikaciji i zaštiti od novih tragača“, što znači da će vaše podatke držati podalje od svih novih tragača koji se pojave. Iz aplikacije DuckDuckGo, takođe biste trebali moći da vidite prikaz u realnom vremenu tragača koje je alat blokirao, zajedno sa tim gde bi vaši podaci išli. Kompanija kaže da iako njen alat za zaštitu od praćenja aplikacija nije virtuelna privatna mreža (VPN), vaš uređaj će se ponašati kao da jeste.

Pročitajte i:  Nova Android funkcija pomaže da izvučete više životnog veka baterije

„To je zato što zaštita od praćenja aplikacija koristi lokalnu ‘VPN vezu’ što znači da svoju “magiju” obavlja direktno na vašem pametnom telefonu”, objašnjava DuckDuckGo u svom postu. Međutim, zaštita od praćenja aplikacija se razlikuje od VPN-a jer nikada ne usmerava podatke aplikacije preko spoljnog servera. Dok je sprovodio sopstveni test, DuckDuckGo je otkrio da više od 96 procenata nekih od najpopularnijih besplatnih Android aplikacija ima tragače trećih strana kojih većina korisnika nije svesna. Kompanija je takođe otkrila da 87 odsto ovih aplikacija šalje korisničke podatke Google-u, dok 68 odsto šalje podatke Facebook-u. Alat je trenutno u beta verziji, ali možete se pridružiti privatnoj listi čekanja (nećete morati da unosite nikakve lične podatke da biste to uradili).

Da biste se registrovali, preuzmite DuckDuckGo iz Google Play prodavnice i otvorite aplikaciju. Pritisnite „Settings“, a zatim „App Tracking Protection“ u „Privacy Section“. Odatle izaberite „Join the Private Waitlist“. DuckDuckGo kaže da postepeno predstavlja ovu funkciju sve većem broju ljudi svake nedelje. DuckDuckGo očigledno nema moć da promeni internu konfiguraciju Android uređaja kao što to čini Google, što znači da DuckDuckGo alat i dalje ne može u potpunosti da zameni Appleov. Isto važi i ako kombinujete DuckDuckGo blokator i podešavanja privatnosti već na Android uređajima — Apple-ovi strogi alati za transparentnost praćenja aplikacija u suštini iskorenjuju sistem oglašavanja na iPhone-ima, što je navodno koštalo društvene platforme 10 milijardi dolara kao rezultat. Kao odgovor na Apple-ov alat za praćenje, Google je počeo da otežava aplikacijama prikupljanje podataka o korisnicima, ograničavajući im pristup korisničkim ID-ovima za oglašavanje nakon što su isključili praćenje. Labavije politike Android-a mogu biti pogodnije za aplikacije, ali njegova ugrađena zaštita privatnosti i dalje ne odgovara Apple-u.

Pročitajte i:  WhatsApp na Androidu dobija novu traku za navigaciju koja je bliža vašim palčevima

Izvor: Theverge

 

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,