BIZIT plus

Novi detalji o tužbi Game of Thrones autora protiv ChatGPT-a

Američki autori Džordž RR Martin i Džon Grišam tuže OpenAI, vlasnika ChatGPT-a, zbog tvrdnji da su njihova autorska prava prekršena radi treniranja ovog AI sistema. Martin je poznat po svojoj fantastičnoj seriji Pesma leda i vatre, koja je adaptirana u HBO seriju Igra prestola.

PCPress.rs Image

Koristili podatke bez dozvole autora

ChatGPT i drugi modeli velikih jezika (LLM) „uče“ analizirajući ogromnu količinu podataka koji se često dobijaju na mreži.

U tužbi se tvrdi da su knjige autora korišćene bez njihove dozvole kako bi se ChatGPT učinio pametnijim.
OpenAI je saopštio da poštuje prava autora i da veruje da „treba da imaju koristi od AI tehnologije“.

Drugi istaknuti autori navedeni u tužbi su Džonatan Franzen, Džodi Pikolt i Džordž Sonders.

Slučaj je federalnom sudu na Menhetnu u Njujorku podnelo Udruženje autora, trgovinska grupa u SAD koja radi u ime imenovanih autora.

Prema podnesku, optužio je OpenAI za „sistematsku krađu u masovnim razmerama“.

Sledi sličan pravni postupak koji je pokrenula komičarka Sara Silverman u julu, kao i otvoreno pismo koje su istog meseca potpisali autori Margaret Atvud i Filip Pulman u kojem su pozvale kompanije sa veštačkom inteligencijom da im nadoknade za korišćenje njihovog rada.

Pročitajte i:  Integracija ChatGPT-a dolazi na Nothing Phone 2a i Phone 1

Slučaj je poslednji u dugom nizu pritužbi protiv programera takozvane generativne veštačke inteligencije – to jest, veštačke inteligencije koja može da kreira medije na osnovu tekstualnih upita – zbog ove zabrinutosti.

To dolazi nakon što su digitalni umetnici u januaru tužili generatore teksta u sliku Stability AI i Midjourney, tvrdeći da oni funkcionišu samo tako što su obučeni za umetnička dela zaštićena autorskim pravima.

I OpenAI se takođe suočava sa tužbom, zajedno sa Microsoft-om i sajtom za programiranje GitHub, od grupe stručnjaka za računarstvo koji tvrde da je njihov kod korišćen bez njihove dozvole za obuku AI pod nazivom Copilot.

Nijedna od ovih tužbi još nije rešena.

Izvor: BBC

Facebook komentari: