BIZIT plus

Novi detalji vezani za Apple-ove slušalice mešovite stvarnosti

Kompanija je navodno radila sa „malim brojem programera“ pre predstavljanja u junu.

PCPress.rs Image

Cena slušalica iznosiće neverovatnih 3.000 dolara

Apple navodno priprema široku lepezu aplikacija i usluga za svoje nadolazeće slušalice mešovite stvarnosti. Kompanija brzo razvija svoje planove kako bi se pripremila za predstavljanje svojih prvih slušalica mešovite stvarnosti na svetskoj konferenciji za programere u junu.

Slušalice mešovite stvarnosti navodno mogu da se koriste za prebacivanje između virtuelne i proširene stvarnosti. Slušalice će se u velikoj meri fokusirati na igre, fitnes, sport i druge alate. Korisnici koji kupe uređaj moći će da koriste „milione“ postojećih aplikacija u 3D interfejsu slušalica „sa malim modifikacijama“ programera. Apple je navodno radio mesecima na razvoju slušalica sa „malim brojem programera“. Najava za lansiranje, dva meseca pre konačnog prikazivanja trebalo bi da omogući drugim programerima da kreiraju nove aplikacije ili prilagode postojeće za novi futuristički interfejs.

Mnogi detalji o proizvodu su već procurili. Međutim, novi detalji u ovom izveštaju ukazuju na sposobnost pokretanja Apple Fitness+ treninga u VR-u. Zatim, navodno će biti podržano imerzivno gledanje sportova, koristeći prava kompanije na striming za Major League Soccer i Major League Baseball. Takođe, biće omogućeno i korišćenje VR sportskog startap NextVR koji je Apple kupio 2020.godine. Aplikacija Apple TV će omogućiti da korisnici gledaju video zapise u virtuelnim okruženjima poput pustinje ili neba.

Pročitajte i:  Apple Vision Pro ublažava anksioznost

Fokus na produktivnost

Prema izveštajima, slušalice će imati fokus na produktivnost, slično Meta Quest Pro slušalicama. „Platforma će podržati svoje opcije za obradu teksta, numeričke tabele i aplikacije za slajdove Keinote, kao i iMovie i GarageBand za video i muzičku produkciju“. Takođe, kompanija dalje prioritet komunikaciji i saradnji na daljinu. Korisnicima će biti omogućeno vide cele 3D avatare ljudi sa kojima razgovaraju u FaceTime pozivima. Igre će takođe biti primarni fokus. Međutim, to nije uvek bio slučaj. Novi izveštaji navode da Apple ranije nije pridavao toliko pažnje prostoru za igre.

Takođe, Mark Gurman navodi i ranije izveštaje o slušalicama, uključujući opciju Digital Crown sličnu onoj koja se koristi na Apple Watch-u i AirPods Max slušalicama. Uređaj bi takođe mogao da istovremeno pokrene više aplikacija, „lebdeći unutar interfejsa mešovite stvarnosti“. Slušalice bi mogle da zapamte gde ste bili u svom fizičkom okruženju. Zatim bi mogle da ostave virtuelne elemente na istom mestu na kome ste ih ostavili. Takva funkcija je prvi put viđena kod HoloLens programskog kompleta 2016. godine.

Pročitajte i:  Apple Vision Pro: Apple-ova vizija VR-a

Veliki broj funkcija

Takođe, slušalice bi mogle da omoguće da ih kontrolišete očima. Pokretima ruku korisnici će moći da štipanjem prstima izaberu stavke i kreću se po meniju. Pored toga, imaće virtuelnu tastaturu u vazduhu i podržavaće fizičke tastature. Početni ekran slušalica mogao bi da izgleda slično iPad-u sa Apple-ovim poznatim kontrolnim centrom. Konačno, uređaj će podržati i Siri kontrolu glasom. Zatim, slušalice će koristiti i skeniranje očiju radi bezbednosti, ponašajući se kao ekvivalent uređaja Face ID i Touch ID.

Iako će proizvod obezbediti robustan skup funkcija koji će izazvati radoznalost, druge kompanije su pokušale slične stvari, ali još uvek nisu uspele. Jeftinije Meta Quest VR slušalice pokazale su se prilično dobro kao uređaji za igre. Međutim, skuplja verzija Meta Quest Pro sa sličnim fokusom na mešovitu stvarnost i aplikacijama za produktivnost mnogo su se teže prodavale. Apple-ova verzija će navodno koštati oko tri puta više – neverovatnih 3.000 dolara.

Takođe, istorija pokazuje da su postojali MP3 plejeri pre iPod-a, pametni telefoni pre iPhone-a i pametni satovi pre Apple Watch-a. Svi ovi konkurentski uređaji imali su slične karakteristike, ali nisu uspeli da zaokupiraju maštu javnosti na isti način kao Apple-ove elegantne i jednostavne varijante.

Pročitajte i:  Apple rešava tužbu protiv startup kompanije Rivos

Čak i ako proizvod cilja na usku ciljnu grupu, mogao bi služiti kao proizvod koji će koristi direktno potrošačima, ukazujući konačno na AR naočare koje bi izgledale kao obične naočare za dioptriju. Takav uređaj, koji mnogi u industriji smatraju “svetim gralom” mešovite stvarnosti, mogao bi se koristi tokom čitavog dana. Ipak nadolazeće slušalice mešovite stvarnosti koje se očekuju u junu biće ograničene u tom pogledu.

Izvor: Engadget

Facebook komentari: