Novi materijal može da smanji potrebu za litijumom

Potpuno nova supstanca može da smanji upotrebu litijuma za proizvodnju baterija.

PCPress.rs Image

Microsoft je na tragu nove supstance u saradnji sa nacionalnom Laboratorijom Pacifika. Naučnici koji rade na pronalasku tvrde da novi materijal može da smanju potrebu za litijumom za 70%. Novi materijal može da se koristi za napajanje sijalica.

Upotrebom AI i superkompjutera pretraženo je 32 miliona potencijalnih neorganskih materijala. Izbor je sužen na 18 potencijalnih koji trenutno prolaze kroz skrining.

Novi materijal koji je dobijen od strane veštačke inteligencije se naziva N2116. Reč je o elektrolitu u čvrstom stanju i koji ima potencijal da bude održivo rešenje za skladištenje energije. Prva predviđanja ukazuju da ovaj materijal može da pruži uslove bezbednije baterije od tradicionalnih tečnih i da zameni potrebu za litijumom.

Ovo istraživanje je značajno jer pokazuje u kojoj meri AI može da pomogne naučnicima. Zahvaljujući velikom broju podataka i brzoj obradi, naučnici eliminišu podatke koji nisu važni za samo istraživanje. U narednim nedeljama očekuje se izveštaj istraživanja i potvrde o upotrebi novog materijala.

Pročitajte i:  Xiaomi EV osnovao preduzeće sa CATL-om 

Izvor: bbc.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,