BIZIT plus

NASA se protivi rudarenju litijuma u pustinji Nevade

Svemir se buni protiv rudarenja litijuma u Nevadi.

PCPress.rs Image

Ekolozi i plemeske vođe dugi niz godina bore se protiv rudarskih iskopavanja litijuma u Nevadi. Njihovi napori dali su malo rezulatat. Ali sada protivljenje dolazi iz svemira.

Drevno dno jezera Nevade je ravno kao sto i neophodno za kalibraciju oštrih merenja stotina satelita koji kruže iznad naše glave. Na zahtev svemirske agencije američki Biro za upravljanje zemljištem pristao je da povuče 36 kvadratnih milja terena istočne Nevade iz potencijalnog istraživanja minerala i rudarenja.

NASA ukazuje da je dugačak, ravan komad zemlje iznad niskorišćenog ležišta litijuma u dolini železnice u Nevadi korišćen skoro tri decenije da bi se dobila tačna merenja i kako bi sateliti i njihove aplikacije funkcionisale ispravno.

Biro se tri godine borio sa rudarskim izazovima svih vrsta od strane zaštitnika prirode, plemena, rančera i drugih koji žele da se poništi odobrenje o radovima na rudniku litijuma u severozapadnoj Nevadi. U decembru, Biro je pokreno reviziju planova za još jedan litijumski rudnik koji se nalazi u blizini kalifornijske linije gde raste ugroženi divlji pustinjski cvet.

Pročitajte i:  Perseverance rover snimio pomračenje Sunca na Marsu

Iskopavanje litijuma se posmatra kao neophodan korak ka „zelenoj energiji“. Iako je litijumsko iskopavanje sve opozitno od zelene enegrije, politička volja neumorno sprovodi svoje ideje. NASA je trenutno zaustavila jedan deo iskopavanja međutim ostaje pitanje da li će zaista ova odredba biti u buduće ispoštovana.

Izvor: usnews.com

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: , ,