Novi senzor slike čuva fotografije od lošeg balansa

Kompanija sa sedištem u Belgiji gleda izvan spektra vidljive svetlosti kako bi stala na kraj uobičajenom problemu za kamere pametnih telefona: lošoj reprodukciji boja. Spectricity debituje sa svojim novim multispektralnim senzorom S1 na CES 2023, i mogao bi da se uputi na pametne telefone na policama prodavnica pre nego kasnije.

PCPress.rs Image

Standardni senzori kamere su ograničeni na korišćenje određenih opsega vidljivog spektra — crvene, zelene i plave. S1, koji je dizajniran da dopuni sistem glavne kamere, može da prikupi mnogo više podataka, uključujući i blizu infracrvenog opsega. Kompanija kaže da ovo rezultira boljom reprodukcijom boja i preciznijim tonovima kože, i ima velike aspiracije za ovu tehnologiju: izvršni direktor Vincent Mouret kaže da očekuje da će svi pametni telefoni to inkorporirati „u narednim godinama“.

Čak se i najnaprednije kamere za pametne telefone bore da verno reprodukuju boju i tonove kože pod izazovnim uslovima osvetljenja. Zamislite sve iPhone fotografije koje ste snimili na kojima vaši prijatelji izgledaju narandžasto kao Oompa Loompas. Ili ne tražite dalje od MKBHD-ovog slepog testa kamere pametnog telefona. To je nešto što Google pokušava da reši tehnologijom obrade slike u realnom tonu ugrađenom u njegove najnovije Pikel telefone. Ali to je uglavnom softversko rešenje problema, a Spectricity je fokusiran na hardver.

Kompanija kaže da njenu tehnologiju trenutno procenjuju „glavni proizvođači pametnih telefona“ za uključivanje u nadolazeće uređaje. Ovo je dobar trenutak da pokušate da prodate proizvođače telefona na senzoru dodatne kamere — glavne kamere počinju da obavljaju dvostruku funkciju kao kratke telefoto sočiva, što bi moglo da oslobodi nešto nekretnina za drugi senzor. Ne bi trebalo da čekamo predugo da saznamo da li će se to dogoditi: Spectricity kaže da bi prvi telefoni sa svojom tehnologijom trebalo da stignu 2024.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,