BIZIT plus

Novi zakon – o obuci AI  

Novi zakon bi primorao tehnološke kompanije da otkriju sve materijale zaštićene autorskim pravima koji se koriste za obuku njihovih AI modela. 

PCPress.rs Image

Zakon o generativnom otkrivanju autorskih prava AI predstavnika Adam Schiff (D-CA) zahtevao bi od svakoga ko pravi skup podataka za obuku za AI da podnese izveštaje o svom sadržaju Registru autorskih prava. Izveštaji treba da sadrže detaljan rezime materijala zaštićenog autorskim pravima u skupu podataka i URL za skup podataka ako je javno dostupan. Ovaj zahtev će se proširiti na sve promene napravljene u skupu podataka. 

Kompanije moraju da podnesu izveštaj „ne kasnije od 30 dana“ pre nego što AI model koji je koristio skup podataka za obuku bude pušten u javnost. Predlog zakona neće biti retroaktivan na postojeće AI platforme osim ako se ne izvrše promene u njihovim skupovima podataka za obuku nakon što postane zakon. 

Schiffov zakon pogađa problem na koji se umetnici, autori i drugi kreatori žale od uspona generativne veštačke inteligencije: da se AI modeli često obučavaju na materijalu zaštićenom autorskim pravima bez dozvole. Autorska prava i veštačka inteligencija su uvek bili teški za navigaciju, posebno pošto nije rešeno pitanje koliko se AI modeli menjaju ili oponašaju zaštićeni sadržaj. Umetnici i autori su se obratili tužbama da bi ostvarili svoja prava. 

Pročitajte i:  Južna Koreja će biti domaćin drugog samita o AI bezbednosti od 21. do 22. maja

Programeri AI modela tvrde da su njihovi modeli obučeni na javno dostupnim podacima, ali sama količina informacija znači da ne znaju tačno koji su podaci zaštićeni autorskim pravima. Kompanije su saopštile da svi materijali zaštićeni autorskim pravima spadaju pod poštenu upotrebu. U međuvremenu, mnoge od ovih kompanija počele su da nude pravno pokriće nekim klijentima ako se nađu da su tuženi zbog kršenja autorskih prava. 

Schiffov predlog zakona je dobio podršku industrijskih grupa kao što su Udruženje pisaca Amerike (VGA), Udruženje izdavačke industrije Amerike (RIAA), Udruženje američkih režisera (DGA), Udruženje filmskih glumaca – Američka federacija televizijskih i radio umetnika (SAG). -AFTRA), i Savez autora. Posebno je odsutno sa liste pristalica Motion Picture Association (MPA), koje obično podržava poteze za zaštitu dela zaštićenog autorskim pravima od piraterije. Druge grupe su nastojale da unesu više transparentnosti u skupove podataka za obuku. Grupa Fairly Trained želi da doda oznake AI modelima ako dokažu da su tražili dozvolu za korišćenje podataka zaštićenih autorskim pravima. 

Pročitajte i:  Komentar: Programeri i njihova budućnost

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: ,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *