BIZIT plus

Novo Windows 11 ažuriranje remeti poslovne Wi-Fi mreže 

Najnovije sigurnosno ažuriranje za Windows 11 čini se da remeti poslovne Wi-Fi mreže, izazivajući ozbiljne probleme za IT administratorima širom sveta.

PCPress.rs Image

Ažuriranje za decembar 2023. godine za Windows 11 upravo je poremetilo neke poslovne Wi-Fi mreže

Windows Latest tvrdi da su neki čitaoci, koji rade u univerzitetima i malim i srednjim preduzećima, doživeli spor internet ili čak potpuno isključivanje sa mreže od kada su ažurirali na Windows 11 KB5033375.

Situacija postaje još gora, jer mnogi tvrde da se problem pojavio već u ranijem (i opcionalnom) ažuriranju KB5032288 i prešao na sledeću verziju.

Microsoft se nije izjasnio o ovom pitanju, prema informacijama Windows Latest-a. Publikacija je naznačila da se problem može ograničiti na starije bežične adaptere Qualcomm-a, koji se često koriste u javnim univerzitetima i sličnim institucijama. Jedan čitalac Windows Latest-a posebno je naveo Qualcomm QCA61x4a.

IT radnik na belgijskom univerzitetu objavio je na Microsoft forumu da su četiri studenta doživela isti problem nakon opcionalnog ažuriranja KB5032288. Moderator foruma je komentarisao da je zatim pušteno ažuriranje KB5033375, ali je poznato da takođe izaziva greške.

Drugi su komentarisali da su mogli reprodukovati problem sa Wi-Fi-jem na WPA2 Enterprise SSID. U oba slučaja, korišćen je i 802.11r – standard dizajniran da poboljša iskustvo itineracije pri povezivanju sa različitim pristupnim tačkama.

Stoga se isključivanje 802.11r pokazalo kao rešenje problema, ali uz očiglednu posledicu loše itineracije. Drugi IT radnici su predložili uklanjanje verzije KB5033375, poznate kao Windows 11 ažuriranje za decembar 2023. godine, međutim, to dolazi uz žrtvovanje nekoliko novih funkcija, uključujući Copilot, alat za generativnu veštačku inteligenciju kompanije Redmond.

U međuvremenu, oni kojima je potreban pristup internetu (što je praktično svima) ostavljeni su sa malo izbora dok Microsoft radi na rešenju.

Izvor: Techradar

Facebook komentari:
Računari i Galaksija
Tagovi: