Apple i obuka AI modela 

Apple razgovara sa nekim velikim izdavačima vesti o licenciranju njihovih arhiva vesti i korišćenju tih informacija za obuku svojih generativnih sistema veštačke inteligencije, izveštava The New York Times. Kompanija očigledno razgovara o „višegodišnjim ugovorima vrednim najmanje 50 miliona dolara“, kaže NYT, i bila je u kontaktu sa publikacijama kao što su Conde Nast, NBC News i IAC. 

PCPress.rs Image

Odgovor izdavača deluje zbunjujuće. Očigledno, izdavači bi mogli biti „potencijalno na udici za bilo kakve pravne obaveze koje bi mogle proizaći iz Apple-ovog korišćenja njihovog sadržaja“, kaže NYT, a Apple je očigledno bio „nejasan“ u pogledu svojih planova za vesti i generativnu veštačku inteligenciju. Međutim, drugi direktori vesti su navodno bili pozitivniji u pogledu mogućnosti partnerstva sa Apple-om. 

Apple, Conde Nast, NBC News i IAC nisu odmah odgovorili na zahteve za komentar. Apple-ovi nedavni napori u oblasti veštačke inteligencije nisu bili toliko u centru pažnje kao oni rivala kao što su OpenAI, Microsoft i Google, ali kompanija očigledno naporno radi na tome da sustigne, navodno trošeći „milione dolara dnevno“ na veštačku inteligenciju. Nedavno je objavio okvir za mašinsko učenje za izgradnju modela koji dobro rade na Apple Silicon-u i radi na optimizaciji mogućnosti pokretanja LLM-a na telefonima. A Bloomberg je izvestio da Apple razvija poboljšanu verziju Siri-a i planira funkcije fokusirane na veštačku inteligenciju za sledeće veliko izdanje iOS-a. 

Pročitajte i:  Google, Intel i Arm računaju na dominaciju Nvidia AI čipova 

Apple ne bi bio prvi koji se udružio sa novinskim organizacijama u svojim naporima AI; OpenAI je potpisao ugovore sa matičnom kompanijom Associated Press i Politico Axel Springer da koristi njihove priče za obuku svojih AI modela. I Google je rekao da radi na alatima sa veštačkom inteligencijom kako bi pomogao novinarima.  

Izvor: TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,