Nuklearni reaktor iz 3D štampača

Tim sastavljen od inženjera i nuklearnih fizičara došao je do potencijalno revolucionarne ideje koja bi mogla da transformiše nuklearnu industriju.

PCPress.rs Image

Naime, naučnici su u laboratoriji razradili ideju o nuklearnom reaktoru koji se proizvodi samo uz pomoć 3D štampača, te su napravili jednu potpuno funkcionalnu jedinicu. Iako mnogi ne odobravaju eksperimentisanje sa nuklearnim reaktorima, tim iz laboratorije Oak Ridge tvrdi da je 3D štampa način da se ova industrija približi XXI veku.

PCPress.rs Image

Proizvodnja delova za nuklearne reaktore je zahtevan i skup proces koji oduzima mnogo vremena. Nakon što se proizvede, svaki deo se testira u okviru test reaktora, a kako bi se utvrdilo da li radi, te koliko je bezbedan. Oak Ridge tvrdi da se proces uz pomoć 3D štampača značajno ubrzava, i da se odštampani delovi testiraju u rekordnom roku.

Tim planira da već 2023. godine u rad pusti mali nuklearni reaktor koji će sadržati odštampano jezgro. U pitanju je reaktor koji neće biti veći od „prosečnog bureta za pivo“, i koji će energijom moći da snabdeva potrebe oko hiljadu domaćinstava.

Pročitajte i:  3D štampa u bestežinskom stanju

Izvor: Futurism

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,