Nvidia blizu toga da prestigne Apple i postane druga najvrednija firma na svetu

Nvidia se približava Apple-u kako bi postala druga najvrednija kompanija na svetu. Investitori pokazuju veliku potražnju za proizvođačima poluprovodnika čiji čipovi se koriste u popularnim alatima veštačke inteligencije poput ChatGPT-a.

PCPress.rs Image

Tržišna kapitalizacija Nvidie iznosi oko 2,38 biliona dolara

Neviđeni rast deonica Nvidie doveo je vrednost kompanije sa 1 biliona na preko 2 biliona dolara u samo devet meseci. Kompanija je prestigla Amazon, Alphabet i Saudi Aramco na tom putu.

Trenutna tržišna kapitalizacija Nvidie iznosi oko 2,38 biliona dolara. Kompanija zaostaje za Apple-om za oko 230 milijardi dolara i Microsoft-om za oko 645 milijardi dolara.

Impresivan rast deonica Nvidie, koja dominira sa 80 odsto tržišta visokokvalitetnih AI čipova, igrao je ključnu ulogu u dostizanju rekordnih nivoa na Volstritu ove godine. Kompanija je povećala svoj udeo u referentnom S&P 500 indeksu za više od 5 odsto.

Akcije kompanija Nvidia i Meta Platforms značajno su porasle. Nvidia-ije za 95 odsto, a Mete za 46,6 odsto. To ih je učinilo boljim investicijama od drugih članova takozvane Velike Sedmice. To naglašava veliko interesovanje investitora za sve što se tiče veštačke inteligencije.

Pročitajte i:  Apple ID je sada Apple Account

“Rast akcija kompanije odražava izuzetno jake temelje njenog trenutnog poslovnog modela,” rekao je Richard Meckler, jedan od partnera iz investicionog fonda.

Industrija veštačke inteligencije u budućnosti će biti znatno veća

U međuvremenu, Apple se suočava sa usporavanjem prodaje iPhone-a. U januaru je kompanija prvi put od 2021. godine ustupila svoje mesto najvrednije američke kompanije Microsoft-u.

Prosečan odnos cene akcije prema očekivanju dobiti Nvidie za narednih 12 meseci iznosi 36,6. To je ipak nešto manja vrednost nego pre godinu dana uprkos snažnom rastu deonica.

Prema rečima Dejvida Vagnera, menadžera u Aptus Capital Advisors, Nvidia je trenutno najisplativija među kompanijama koje se fokusiraju na veštačku inteligenciju na tržištu. Vagner takođe navodi da će industrija veštačke inteligencije u budućnosti biti znatno veća nego što su trenutne procene. Međutim, postoje naznake da se vrednost akcija Nvidie približava vrhuncu.

Prema analitičarima sa Vol Strita, u narednih 12 meseci, prosečna ciljana cena akcije Nvidie će biti 850 dolara po akciji. To je manje od poslednje zatvorene cene od 926 dolara, kako pokazuju podaci LSEG-a.

Međutim, Richard Meckler iz Cherry Lane-a napominje da je teško očekivati da cena akcija kompanija koje imaju veliku tržišnu vrednost nastavi da raste po istom tempu. Ipak cena bi mogla da ostane na ovim nivoima ako Nvidia uspe da ispuni ili premaši visoka očekivanja analitičara.

Pročitajte i:  UAE sprema novi AI model

Izvor: Reuters

Facebook komentari: