Nvidia sada vredi više od Amazon-a i Alphabet-a

Nvidia je nadmašila Alphabet po tržišnoj kapitalizaciji, samo dan nakon što je pretekla Amazon. Bloomberg izveštava da akcije proizvođača čipova sada vrede 1,83 triliona dolara, što je za dlaku nadmašilo tržišnu kapitalizaciju vlasnika Google od 1,82 dolara.

PCPress.rs Image

Ovo čini Nvidia četvrtom najvrednijom kompanijom na svetu nakon buma veštačke inteligencije, posle Microsofta (3,04T dolara), Apple (2,84T dolara) i Saudi Aramca. Kompanija trenutno proizvodi H100 čip, koji pokreće većinu LLM-ova koji se danas koriste, uključujući OpenAI ChatGPT i većinu AI projekata iz Microsofta, Meta i Amazona.

Najveće svetske tehnološke kompanije uključene su u trku u naoružanju AI čipova, pri čemu se svaka od njih nada da će kreirati sopstveni GPU čip kako bi srušila Nvidijin virtuelni monopol. Ironično, kao što Bloomberg primećuje, Nvidia najveća prodaja AI čipova dolazi od istih kompanija. Firma sa sedištem u Santa Klari blizu je izdavanja superiornog AI čipa, H200, koji ima više memorijskog kapaciteta i propusnog opsega od svog prethodnika.

Ranije ovog meseca, Reuters je izvestio da je Nvidia uložila 30 milijardi dolara u jedinicu posvećenu pomaganju drugim kompanijama da naprave sopstvene čipove sa veštačkom inteligencijom. Što znači, čak i ako kompanije odluče da prave sopstvene AI čipove, Nvidia bi mogla da dobije deo akcije.

Pročitajte i:  Google će staviti Keep podsetnike u Zadatke 

U međuvremenu, direktni konkurenti kao što su Intel i AMD rade na sopstvenim moćnim čipovima koji bi mogli da pariraju H200.

Izvor: TheVerge

Facebook komentari: