Obeležen World Backup Day 2020

Do sada ste verovatno čuli za skoro svaki „poseban praznik“ koji postoji, od Nacionalnog dana pice (takvih je zapravo nekoliko), do Svetskog dana emotikona (17. jul). Uprkos tome što samo čuli za neke od ovih zabavnih i čudnih proslava, verovatno niste znali da je 31. marta Svetski dan backupa-a.

PCPress.rs Image

Bekapujte redovno

World Backup Day ustanovljen je 2011. godine sa ciljem da se podsetimo na to koliko je važno redovno pravljenje rezervnih kopija podataka. Namerno se održava dan pre Svetskog dana šale, 1. aprila, kako bi se podsetilo koliko bi bilo strašno ako bi odjednom izgubili sve svoje podatke.

Tim PC Press-a opširno je pisao o temi bekapa podataka, a kako bismo obeležili ovaj važan dan, izdvojili smo neke od naših omiljenih članaka koji će vam pomoći da bekapujete svoje podatke. Najbolje se uči na greškama, a još bolje ako su tuđe, pa tako pre svega tu je članak o našem iskustvu sa nezvanim gostom redakcije, Dharma ransomware napadom i kako smo povratili sva svoja dokumenta. Tu su i naša specijalna izdanja kao što su Storage i Disaster Recovery 2019 i raniji Ransomware specijal. Da dobar bekap zlata vredi mogli ste da saznate ovde, a pomogli smo vam i prilikom odlučivanja najboljeg bekapa u ovom članku. Na stranicama našeg portala kao i štampanog izdanja možete da pronađete još puno tekstova na ovu temu, a spremili smo vam i pet jednostavnih trikova koji vam mogu pomoći da svoje podatke sačuvate kako na poslu tako i kod kuće:

  • Nemojte tretirati bekapovanje jednostavno kao „nešto što radite u slučaju ransomware napada“:Redovni i pouzdani postupak bekapovanja zaštitiće vas od neočekivanog gubitka podataka bilo koje vrste, uključujući slučajeve – kao što su mnogi ljudi doživeli kada se pokrenula blokada zbog koronavirusa i nisu mogli da se vrate u kancelariju – gde vaši podaci nisu izgubljeni, ali nikako ne možete da dođete do njih. Rezervne kopije su posao koji treba uraditi, a posao koji treba raditi vredi dobro uraditi – rečenica koja najbolje objašnjava.
  • Ne ostavljajte rezervne kopije gde ih prevaranti mogu pronaći:Iako smo vas u prethodnom pasusu pozvali da pravite bekape nevezano za neki određeni razlog koji prevazilazi specifičan rizik od ransomwar-a, postoje važni rizici koje morate imati na umu. Stoga razmislite o live snaphot-ovima i real-time bekapovima koje držite online kao sekundarne kopije i budite sigurni da istovremeno čuvate prave sigurnosne kopije van mreže. Bilo da ste kod kuće ili na poslu, to često možete učiniti jednostavnim isključivanjem uređaja za bekap ili odjavom sa cloud bekap naloga. Takođe preporučujemo da dodate i dvofaktorsku autentifikaciju izdva važna razloga. Prvo, odbija hakere da ne mogu preko cloud bekapa da vam ukradu podatke, drugo, nećete moći slučajno da se ulogujete ako je sajt zapamtio šifru.

PCPress.rs Image

  • Ne pravite backup-e koje svi mogu da čitaju:Kao što verovatno znate, većina bekap saveta uključuje nešto o održavanju „offsite“ rezervnih kopija tako da nisu samo van mreže, već se čuvaju na drugoj fizičkoj lokaciji u odnosu na matičnu kopiju. Prenosni disk u sefu u vašoj banci odličan je način da zaštitite svoje najvažnije sigurnosne kopije, ali to je nemoguće ako ste pod izolacijom zbog koronavirusa. Stoga ćete gotovo sigurno morati da se oslonite na cloud skladištenje. Windows ima BitLocker, Mac ima FileVault, a Linux ima LUKS i cryptsetup, koji se mogu koristiti za kreiranje enkriptovanih drajvera i particija. (Možete da kreirate particiju diska iz fajla, a zatim koristite cryptsetup preko toga, ako želite.) Postoje i brojni besplatni alati za enkriptovanje otvorenog koda koji nisu deo nijednog operativnog sistema.
  • Nemojte zanemariti „restore“ deo procesa: Imajte na umu da zapravo niste napravili sigurnosnu kopiju ako je ne možete vratiti. Tretirajte obnavljanje rezervnih kopija poput protivpožarne vežbe: idete niz požarni stepenice, na ulicu i odaljite se od zgrade kada nema stvarnog požara, tako da ako se stvarno ikada to dogodi, ne borite se istovremeno i protiv straha i nepoznate situacije.
  • Ne odlažite backup za sutra: Jedini backup za kojim ćete ikada zažaliti je onaj koji niste napravili.
Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,