BIZIT 2022

Od svakog po nešto

Iako su mnogi očekivali da će HTC predstaviti svoj(e) nove(e) telefon(e) na CES ili MWC sajmu, tajvanska kompanija se odlučila da to uradi na nezavisnom događaju koji je održan jutros u 9 sati po lokalnom vremenu. Da li je u pitanju ušteda ili nešto drugo, sad nije previše bitno, ono što je bitno je da je HTC predstavio dva nova telefona – U Ultra i U Play.

PCPress.rs Image

HTC U Ultra predstavlja vrh nove ponude ovog proizvođača, kako po izgledu, tako i po specifikacijama, dok je U Play, nešto pristupačnija i fizički manja verzija. Uz oba modela dolazi i novi Sense asistent, koji je jedna od stvari koja je najviše puta ponovljena jutros.

PCPress.rs ImagePo dizajnu U Ultra i U Play podsećanu na mešavinu iPhone 7 i Samsung Galaxy S7, što je neminovno, jer je teško izmisliti toplu vodu, kada je dizajn telefona u pitanju. Dodatni ekrančić iznad primarnog ekrana krasi i U Ultra, i može da prikazuje informacije po želji. U Ultra krasi ekran dijagonale 5,7 inča, dok je U Play nešto manje – 5,2 inča, a i specifikacije su skromnije. Pored pametnog asistenta, oba telefona dolaze sa Android 7 OS-om, ali i bez konektora za slušalice, gde je iPhone povukao nogu sa svojom “Sedmicom”. Ni HTC-ovo objašnjenje nije previše uverljivo: “Audio džek je sklonjen, jer verujemo da audio iskustvo telefona može biti mnogo više od prostog prenosa zvuka. Mogućnosti USonic tehnologije koje podsećaju na sonar ne mogu biti omogućene sa 3,5 mm konektorom. A dva mikrofona u slušalicama “slušaju”  zvučne pulseve koji podešavaju zvuk prema jedinstvenoj arhitekturi svakog uva…” Da li je sve ovo moglo i bez izbacivanja konektora – verujemo da jeste, iako isto tako verujemo da HTC ima unapred pripremljeno bar 30 razloga kojima tvrdi suprotno. Stvar je jednostavna – glupi trend koji je Apple pokrenuo se “primio”, a HTC se samo “vozi na talasu” ove “inovacije”.

PCPress.rs ImageDizajn oba telefona je obeležen staklenim površinama koje HTC naziva “Liquid Surface”, i koje imitiraju izgled tečnosti. Pretpostavljamo da će prelepi efekat koji je postignut imati probleme koji su poznati kod sličnih modela – prljanje i “klizavost”. Veliki ekran U Ultra QHD rezolucije potpomognut je malenim sekundarnim rezolucije 160×1040 piksela, sa identičnim funkcijama kao kod LG V10 i V20. Ekran je zaštićen Gorilla Glass 5, čime bi potencijalna oštećenja morala biti drastično smanjena, a HTC je najavio i ograničenu verziju koja će imati safirno staklo preko cele prednje strane. Sistem pogoni Snapdragon 821, sa 4 GB memorije na raspolaganju i 64 ili 128 GB prostora za skladištenje podataka, proširivo microSD karticama do 2 TB. Kamera je veoma slična onoj na HTC 10, sa dodatkom fazne detekcije autofokusa (16 MP, f/1.8, OIS, laser+fazni autofokus, veliki pikseli…). Baterija je 3000 mAh, pre svega da bi se zadržalo tanko kućište, što znači da teško da ćete moći da izgurate duže od jednog dana autonomije. Prava šteta što baterija nije jedan od HTC-ovih prioriteta, jer bi se upotrebljivost telefona znatno podigla kada bi imao bateriju od 4000 mAh, makar bio 1 mm deblji od konkurencije.

PCPress.rs ImageManji, U Play model pokreće MediaTek Helio P10 čipset, sa 3 GB RAM-a i 32 ili 64 GB memorije i 4 GB RAM-a. Ekran je FHD 5,2 inča, a kamera 16 MP nešto skromnijih mogućnosti nego ona na U Ultra (f/2.0, OIS, fazni autofokus). Baterija je 2500 mAh, a oba modela dolaze u verziji sa jednom ili dve SIM kartice.

U paketu dolazi i par USonic slušalica, koje su identične onima koje je HTC isporučivao uz HTC Bolt i 10 Evo, sa digitalnim USB-C konektorom, a slušalice će raditi samo sa novim HTC telefonima. Danas je omogućeno i rezervisanje HTC U Ultra modela sa 64 GB skladišta preko www.htc.com za 749 $, što znači da će očekivana cena kod nas, kada telefon krene u prodaju (najverovatnije mart mesec) biti oko 850 €. Limitirana verzija U Ultra sa safirnim staklom je najavljena, a nepotvrđeni izvori pominju cenu od 910 $. Za 3 GB/32 GB U Play treba izdvojiti 440 $, dok će jača verzija – 4 GB/ 64 GB koštati više, ali nije precizirano koliko.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,