ERP 2024

Oktobar za nama: 5 novih koraka u nauci i tehnologiji

I dok naučni časopisi objavljuju istraživanja i (uspešno) izvedene eksperimente koji su trajali, pa i godinama, vesti se pročitaju brzo i u dahu tako da impresioniranje traje svega nekoliko minuta.

Potrudili smo se da prečešljamo vesti o inovacijama iz oktobra i predstavimo vam, ako ne najimpresivnije, onda barem najzanimljivije.

Metodom odbrojavanja dopirenećemo utisku dramatičnosti, ali istina je da je redosled nasumično odabran jer važnost ovih dostignuća nije moguće hijerarhizovati. Pročitajte šta se to zanimljivo otkrilo i dogodilo u oktobru za nama.

5. Naučnici su uspeli naprave električni generator koji je širok samo jedan atom

Model Release-YES

Jedan od naučnika koji su radili na istraživanju, Zhong Lin Wang, navodi da je eksperiment uspeo u dvodimenzionalnom prototipu. Uspešno proizveden piezoelektrični efekat je bio kratkog veka i proizveden pod posebno stvorenim uslovima. Iako su sami inovatori naveli da je ovo revolucionarno dostignuće, bili su magloviti u samoj primeni prototipa. Pored radosti učenja o ovom i sličnim uređajima, naučnici su takođe vrlo radosni što će tek naći konkretnu primenu u aplikacijama i uređajima. Mi se pitamo kakva li to tek revolucija dolazi u primeni uređaja mikroskopskih dimenzija. Ostaje nam samo da čujemo, jer ih svakako videti ne možemo.

4. Alan Eustace – novi rekorder skoka sa ivice svemira

Pročitajte i:  AI kompanije za suzbijanje slika zlostavljanja dece 

1414179271767_wps_16_Parachutist_s_Record_Brea

Alen je naučnik, inovator i, očito, egzibicionista. Nije reklamirao svoj poduhvat koji je pripremao u tajnosti tri godine, nije imao sponzore već je sam finansirao ceo projekat. To što je već dvanaest godina zaposlen u Google koorporaciji je običan fakt. Ono što nas je impresioniralo je prosta činjenica – oborio je jedan nesvakidanšnjih rekorda i u istom poduhvatu probio zuvčni zid. A možda najbinije od svega – preživo je i prepričao je.

3. Vazdušni kišobran

brolly-8

Dok verni poštovaoci Star Wars sage i dalje čekaju dan kada će lightsaber postati realnost, do tada nam ostaje da što pre ugrabimo jedan vazdušni kišobran. Poslednje izdanje kišobrana će stvoriti zaštitno polje vazduha oko nas i štitiće nas od večitog neprijatelja – kiše. Po principu rada na baterije, električni štap će izbacivati velikom brzinom vazduh koji će biti bukvalno nevidljiva sila koja nas štiti od vode. Proizvođač je u ponudu uvrstio nekoliko vrsta uređaja koji se klasifikuju po izdržljivosti baterije između 15 i 30 minuta. Mi samo imamo nekoliko pitanja, dok su nam mobilni uređaj, lap top i tablet privezani za šteker, gde ćemo priključiti i kišobran da nam se napuni? I, koliko će se veselo provesti slučajni prolaznici pored naših kišobrana? Ali zašto da ne, i ovo je uvod u novu eru zaštite od kiše. May the force be with you.

2. Da li je Marti konačno u budućnosti? – Hoverboard svakako jeste!

Pročitajte i:  Google ponovo odlaže gašenje kolačića

Hendo-GIF-5

Teorija zavere koja je osamdesetih zapalila Ameriku o skrivenom projektu lebdećih skejtova, od miliona tinejdžera, je razotrkirvena! Nisu postojali. Velikog li iznenađenja, ali zamislite koliko smo se iznenadili kada smo videli članak u kom Hendo kompanija tvrdi da je napravila uspešan prototip lebdećeg borda! Oduševljenje je kuljalo interntenom (u nekim segmentima i dalje kulja) sve do momenta dok nismo videli cenu proizvoda. 10.000 dolara i skejt (i sve što ide uz njega) je vaše. Jer, bord ne može sam od sebe da lebdi (ma koliko mi to želeli). Istina je da on ide u paketu sa specijalnom podlogom koja je povezana sa uređajem i da ostvarivanjem kontakta bord lebdi. Na stranu činjenica da za tu svotu možemo kupiti nov automobil, mogućnosti koje pruža ova tehnologija su veličanstvene! Od letećih automobila do lebdećih zgrada u visokorizičnim zonama zemljostresa i (pretpostavljamo) mnoge druge. Samo treba da sačekamo da prođe još neki oktobar kroz nekoliko decenija, i tu smo!

1. Nepokretan čovek je prohodao!

Pročitajte i:  TikTok plaća za unapređenje pretraživanja 

_78391832_darek-parallelbars-oct2014

Ipak smo se drzunli pa smo namerno stavili ovu vest pod broj jedan. Jer, po našem mišljenju, ovo jeste jedan od najradosnijih naučnih pomaka. Do sada se nije zabeležio slučaj da je osoba, čija je kičmena moždina bila prekinuta, prohodala. Darek Fidyka je pre dve godine ostao nepokretan od grudi nadole. U eksperimentalnoj operaciji u kojoj su mu bile presađene ćelije (posebno uzete iz glave i dve nedelje uzgajane), rezultati su revolucionarni.

mcCLCR5

Jer iako mu je pri kretanju neophodna pomoć tarapeuta i štaka, činjenica je da je osoba sa oštećenom kičmenom moždinom prohodala, a kičmena moždina se regenerisala. Što otvara vrata novim naučnim i medicinskim mogućnostima za nepokrene i hendikepirane ljude širom sveta. Metod kojim je uspešno završena operacija nije nov, i već nekoliko godina se radi na njemu – što teorijski, što eksperimentalno. Ali, danas slobodno možemo aplaudirati uspešno izvedenoj operaciji koja je vratila nadu milionima koji su na bilo koji način ograničeni, ili pak onemogućeni da se kreću.

 

 

 

 

 

Facebook komentari: