BIZIT plus

Omogućen eUpis u srednjim školama u Srbiji

Od 8. jula informacioni sistem eUpis obezbeđuje pristup Registru matičnih knjiga po službenoj dužnosti ali i informatizaciju poslova u svim srednjim školama u Srbiji, te će zahvaljujući njemu zaposleni u školama izvršiti raspoređivanje dece u novoformirana odeljenja.

PCPress.rs Image

Od juče je realizacijom još jednog projekta eUprave pojednostavljen upis đaka u 536 srednjih škola u Srbiji. Zahvaljujući saradnji Ministarstva prosvete nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave i Kancelarije za IT i eUpravu završena je implementacija informacionog sistema eUpis i u srednjim školama, što će građanima omogućiti lakši i brži način upisa dece u prvi razred.

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da je važan i veliki posao završen prepisivanjem matičnih knjiga u elektronski oblik. „Građanima sada izvod iz matične knjige može da posluži samo za lične potrebe, ali ne i kao „papir više“ za posao sa upravom. Od sledeće godine ćemo uvezati sve baze podataka koje država do sada ima u elektronskom obliku, kojih je trenutno 13 i tako pokazati građanima da je uprava tu da olakša, a ne oteža život“, rekao je on.

Pročitajte i:  IIB: Svi putevi vode u UPIS ERP

Informacioni sistem eUpis, koji je ove godine prvi put implementiran u sistem prosvete, oslobodio je roditelje i đake obaveze da prilikom upisa u prvi razred osnovne škole prilažu izvod iz matične knjige rođenih i potvrdu o prebivalištu, odnosno studente na 31 fakultetu Univerziteta u Beogradu da prilažu izvod iz matične knjige rođenih, a umesto njih su zaposleni u školama i fakultetima pristupali ovim podacima po službenoj dužnosti. Obezbeđivanjem usluge eUpis omogućava se potpuno informatičko praćenje postupka upisa od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i predstavlja početak implementacije novog i sveobuhvatnog jedinstvenog informacionog sistema prosvete.

PCPress.rs Image

„Ovo je još jedan važan korak u procesu digitalizacije obrazovanja u Srbiji. Prvi put ove godine, na ovaj način su se upisivala dece, koja kreću u prvi razred osnovne škole. Škole su same pribavljale podatke iz matične knjige rođenih i evidencije prebivališta, što je do sada bila obaveza roditelja novoupisivanih prvaka. Dakle, usluga eUpis omogućava pojednostavljen upis u osnovne i srednje škole i u značajnoj meri štedi i vreme i novac kako roditeljima, tako i učenicima. Ovo je značajno i za škole jer se smanjuje obim administracije, a jednom pribavljeni podaci biće upisani u elektronski dnevnik. Ministarstvo prosvete nastaviće da radi na  digitalizacije obrazovanja“ rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Pročitajte i:  IIB: Svi putevi vode u UPIS ERP

Direktor Kancelarije za IT i eUpravo doc. dr Mihailo Jovanović je istakao da je zahvaljujući tome što je eUpis povezan sa registrom matičnih knjiga i evidencijom o prebivalištu, roditelji po prvi put nisu morali da pribavljaju više od 120.000 različitih dokumenata u papirnoj formi prilikom upisa dece u prvi razred osnovne škole, pri čemu su uštedeli isto toliko sati čekanja na nekom od šaltera javne uprave, dok oko 12.000-13.000 brucoša takođe nije moralo da dostavlja isto toliko izvoda iz matične knjige rođenih.

Kancelarija za IT i eUpravu je za zaposlene u svim osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima Univerziteta u Beogradu, obezbedila kvalifikovane elektronske sertifikate za pristup informacionom sistemu eUpis, odgovarajuće obuke i uputstva, kao i podršku u korišćenju sistema koju pruža Kontakt centar za podršku rada javnoj upravi.

U saopštenju se napominje da će se u naredne dve godine raditi na formiranju jedinstvenog informacionog sistema prosvete, koji će omogućiti da svi podaci o deci tokom celog školovanja, od predškolske ustanove, osnovne i srednje škole, fakulteta i potom zapošljavanja, budu na jednom mestu.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , , , , ,