BIZIT 2022

Ono što je Indija globalno, Srbija da postane regionalno

Ono što Indija predstavlja na IT mapi sveta, može biti isto ono što Srbija znači u regionu. S tim ciljem, krenulo se u izgradnju IT parka u Inđiji.

photo (1)Prva faza izgradnje je završena i taj čin danas je zvanično obeležen u Embassy Techzones IT parku u Inđiji.

Partneri kompanije Embassy Group, vodećeg investitora i operatora IT i biznis parkova, koja gradi ovaj objekat su velike svetske kompanije iz oblasti IT-a  finansija, a među njima se nalaze i Alcatel Lucent, Nokia Siemens Network, Microsoft, IBM, Vodafone, Yahoo i druge. Sada je u Inđiji izgradila najveći regionalni IT park za koji kaže da je bitan za celokupni IT razvoj Srbije.

jedanGeneralni direktor Embassy Techzones IT parka u Inđiji, Ramgopal Narajanan, rekao je na današnjem otvaranju da veruje da će Srbija postati “IT hub” u regionu, a da je završetak prve faze IT parka podsticaj za srpsku IT industriju.

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije, Ivan Mrkić, prisustvovao je današnjem događaju i naglasio da će IT park uz nova radna mesta biti pokretačka snaga izvoza naše zemlje u IT oblasti, te da je ovo važan korak u razvoju naših IT kapaciteta.

tri

Savremena Indija jedna je od najbrže rastućih svetskih ekonomija, lider u IT industriji i drugim industrijama zasnovanim na znanju, druga najveća svetska baza naučnika i inženjera i želi da to podeli sa Srbijom, da ulaže u Srbiju i podstakne razvoj njene ekonomije, izjavila je Prenit Kaur, zamenica ministra spoljnih poslova Indije.

Ovaj projekat će, prema njenim rečima, biti i poruka drugim investitorima da je Srbija pogodna za ulaganje.

cetiri

“Što se tiče informaciono-komunikacionih tehnologija, za početak, Srbiji treba pomoći da na regionalnom nivou zauzme sličnu poziciju onoj koju Indija ima na globalnom nivou. Svi preduslovi su tu – ljudski resursi, znanje, političko opredeljenje, a sada imamo i ključni element,  infrastrukturu, zahvaljujući Embassy Techzones IT parku u Inđiji,” rekla je Narinder Čohan ambasadorka Indije u Republici Srbiji.

Još uvek se ne zna koje će se  IT kompanije useliti u prostore IT parka, ali koja god svetska kompanija da se pojavi imaće svu neophodno infrastruktuu.

Početna investicija u ovaj projekat iznosi 15 miliona evra i sagrađeno je 10 hiljada kvadratnih metara.

 

Facebook komentari:
eFakture

Tagovi: , , , ,