ERP 2024

Opasnosti rada od kuće: Kad mačke utiču na osetljive operacije

Već je dobro poznato da su se zbog koronavirusa mnogi zaposleni iz kancelarija preselili u svoje kuće, što znači da su se u njihovom radnom prostoru našli i ostali ukućani, ali i kućni ljubimci. I dok je ljudska bića uglavnom lakše informisati o tome šta ne bi smeli da rade, i koje tastere ne bi trebalo da diraju, sa mačkama je nešto teže.

PCPress.rs Image

Mjau, mjau

Mačke su tako unapređene u jedan od problema modernog poslovanja, a rasprava je postala javna kada je astrofizičarka iz agencije NASA tvitovala o video sastanku na kojem se diskutovalo o tome na koje bi načine trebalo sprečiti mačke da slučajno upravljaju letelicama, a ako se domognu tastera preko kojih njihovi vlasnici obavljaju posao. Tvit je naravno privukao veliku pažnju, pa je NASA ubrzo bila preplavljena pitanjima o tome šta bi sve mačke mogle da urade.

https://twitter.com/astraughnomer/status/1247613628624273410?s=20

Kasnije se ispostavilo da je pomenuti tvit bio deo interne šale, budući da je prilično nemoguće da neka mačka pogodi odgovarajuće tastere i tako preuzme kontrolu nad letelicom. Naime, u pitanju je komplikovan proces, sa mnogo sigurnosnih provera usput, pa bi mačka teško mogla da ispuni sve uslove. To ne znači da mačka ne može da nanese nikakvu štetu ako odluči da se prošeta po tastaturi poslovnog računara, pa, na primer, među komande može da ukuca besmislene nizove slova i drugih znakova.

Pročitajte i:  NASA se kladi na kameru od 36 piksela 

PCPress.rs Image

Iako mačke teško mogu da ugroze neku svemirsku misiju ipak i dalje pokušavaju, a vlasnici ih u tome ohrabruju, a da toga možda nisu ni svesni, budući da ljubimci vrlo dobro pamte da će u slučaju da skoče na tastaturu dobiti željenu pažnju.

Izvor: The Atlantic

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,