OpenAI će biti totalno (od)blokiran u Italiji

Italija je već privremeno blokirala korišćenje ChatGPT-a zbog zabrinutosti za privatnost podataka.

PCPress.rs Image

Kompanija ima rok do kraja maja

Krajem marta, italijanska uprava za zaštitu podataka („Garante“) objavila je da će ChatGPT softver uskoro biti blokiran zbog zabrinutosti da funkcije ChatGPT-a krše Opštu uredbu EU o zaštiti podataka (GDPR). Italijanski regulatori objavili su listu neophodnih koraka koje će OpenAI morati da preduzme ako želi da Italija ukine svoje privremeno ograničenje na obradu korisničkih podataka.

„OpenAI će morati da postavi informativno obaveštenje, na svojoj veb stranici. Obaveštenje mora da objasni logiku obrade podataka koja je potrebna za rad ChatGPT-a. Takođe, moraju da budu poznata prava za osobe na koje se ti podaci odnose“. Pored toga, svim italijanskim korisnicima mora biti prikazano pomenuto obaveštenje. Takođe, oni će morati da izjave da su stariji od 18 godina pre završetka registracije. Osim toga, kompanija će do kraja septembra morati da implementira zaštitnu meru za filtriranje korisnika mlađih od 18 godina na svojoj veb stranici.

Pročitajte i:  OpenAI i problem kloniranja glasa

Garante takođe zahteva da kompanija sprovede “lako dostupne alate koji će omogućiti onima koji ne koriste direktno ChatGPT da ostvare svoje pravo na prigovor zbog obrade njihovih ličnih podataka”. Isto pravo će morati da imaju korisnici ako se kao pravni osnov za obradu njihovih podataka odabere legitimni interes“.

OpenAI mora da do 31. maja pokrene „putem radija, TV-a, novina i interneta“ reklamnu kampanju. Kampanja mora da informiše javnost o metodama prikupljanja podataka. Kompanija mora da objasni kako će se lični podaci Italijana koristiti za obuku algoritama koji koristi kompanija. Sve u svemu, OpenAI ima malo vremena da na neki način reguje na ove zahteve pre nego što regulator primeni dodatne kazne.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,