OpenAI razmatra izradu sopstvenih čipova

Kompanija procenjuje potencijalnu akviziciju.

PCPress.rs Image

Proizvodnja više AI čipova je prioritet

ChatGPT bi u budućnosti mogao da koristi sopstvene čipove, ako OpenAI zaista odluči da proizvodi čipove. Prema izveštaju Reuters-a, kompanija trenutno istražuje mogućnost izrade vlastitih čipova za veštačku inteligenciju i čak je razmatrala mogućnost akvizicije drugih kompanija koje se bave proizvodnjom takvih čipova. Sam Altman, izvršni direktor OpenAI-a, ranije je naveo da su nestašice čipova bile uzrok zabrinutosti korisnika u vezi sa brzinom i pouzdanošću njihovog API-ja. On je naveo da je proizvodnja više AI čipova prioritet.

Osim sposobnosti da se nose sa nedostatkom čipova, korišćenje sopstvenih čipova moglo bi smanjiti troškove koji su vezani za upravljanje njihovim proizvodima i učiniti kompaniju ekonomičnijom.

Na osnovu analiza, svaki upit vezan za ChatGPT košta kompaniju oko 4 centa. Usluga je dostigla 100 miliona mesečnih korisnika u svoja prva dva meseca. To zapravo predstavlja milione upita dnevno. Ipak kompanija je prvi put izgubila korisnike u julu ove godine. Ako broj upita povezanih sa ChatGPT-jem dostigne deseti deo onoga što Google dobija, tada bi vrednost čipova potrebnih za podržavanje tog broja upita dostigla 48,1 milijardu dolara. Kompanija će tada trošiti 16 milijardi dolara godišnje na čipove.

Pročitajte i:  Samsung udvostručuje ulaganje u čipove u Teksasu

Trenutno NVIDIA kontroliše tržište čipova namenjenih za AI. Microsof-ov superkompjuter koji je OpenAI koristio za razvoj svoje tehnologije koristi 10.000 NVIDIA čipova. Sve kompanije koje su veći igrači u tehnološkoj industriji odluče da počnu sa razvijanjem sopstvenih čipova. Microsoft je kompanija koja, najviše ulaže u OpenAI-a. Prema izveštaju The Information-a, Microsoft radi na razvoju svog AI čipa od 2019. godine. Čip nosi kodno ime Athena a OpenAI je navodno testirao tu tehnologiju.

Prema izveštajima, OpenAI još nije doneo konačnu odluku da li će sprovesti svoje planove. Ako kompanija odluči da nastavi sa planovima, mogu proći godine pre nego što počne da koristiti svoje čipove za svoje proizvode.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,