Operacija ERP

Na našem tržištu postoji veliki izbor ERP rešenja. Suštinski, ona se dele na isporučena u računarskom oblaku i isporučena kao on‑premise instalacija, na lokalno/regionalno razvijena i rešenja velikih (svetskih) provajdera.

PCPress.rs ImageZa koju god varijantu da se odlučite, proces uvođenja ovog rešenja podrazumeva analizu vašeg poslovanja, kreiranje projektne dokumentacije sa svim potrebnim (i analizama o ekonomičnosti) analizama i tehnološkim rešenjem, programiranje i prilagođavanje rešenja potrebama vašeg poslovanja u skladu sa izrađenom dokumentacijom, uvođenje rešenja (najčešće fazno), testiranje i puštanje u rad uz edukaciju zaposlenih o korišćenju rešenja i, konačno, podršku čitavom životnom ciklusu rešenja. Svako rešenje zahteva hardver na kome će raditi, a za upotrebu su vam potrebne licence za rad, stručno osoblje za održavanje, podrška od proizvođača i povremeno apdejtovanje na novu verziju.

Upravo proces isporuke rešenja, ispunjenje osnovnih preduslova za rad i održavanje nose sve troškove. Ako vas očekuje implementacija ERP (Enterprise Resource Planing) rešenja za potrebe poslovanja, pred vama su neke strateške odluke. Evo samo nekih važnih pitanja koja je potrebno postaviti pred ovakvim izazovom:

  • Kako izraziti korist od upotrebe ERP‑a u novcu i odlučiti se za alternativu koja ekonomski najviše odgovara baš vašem poslovanju?
  • Da li će rešenje moći da se prilagodi posebnim zahtevima vašeg poslovanja?
  • Kako prepoznati rešenje koje će podržati dugoročni rast i razvoj vašeg poslovanja?
  • Kako prepoznati pouzdanog partnera?
  • Kako prepoznati sve operativne i „skrivene“ troškove koji idu uz rešenje?
Pročitajte i:  Fokus je na ljudima: PANTHEON Kadrovi

Razvoj tehnologije doneo je mogućnost isporuke rešenja u računarskom oblaku te tako ona postaju dostupna malim i srednjim preduzećima. Zato smo u se u COMING‑u odlučili za taj vid isporuke poslovnih rešenja, pa i ERP‑a. Korišćenjem ERP rešenja u  COMING cloud‑u za mesečni trošak dobijate uslugu koja uključuje potrebnu infrastrukturu za rad vašeg rešenja, licence za rad, rešenje koje sadrži samo one module koji su vam za poslovanje potrebni, mogućnost korišćenja poslednje verzije rešenja i lokalnu podršku stručnog tima. Praktično sa sebe skidate odgovornost za održavanje i rad rešenja, a birate isporuku rešenja koja eliminiše investicione troškove u opremu i licence.

COMING ERP portfolio

Jedno od rešenja koje isporučujemo jeste i Microsoft Dynamics NAV kao ERP rešenje u  COMING cloud‑u. Radi se o svetskom rešenju koje ima ogroman kapacitet za podršku svim poslovnim procesima. Microsoft je proizvođač, a mi u COMING‑u se bavimo prilagođavanjem rešenja vašim poslovnim potrebama, njegovom implementacijom i održavanjem. Korišćenjem rešenja kroz  COMING cloud dobijate mogućnost korišćenja samo onih modula, licenci i infrastrukture koji su vam za poslovanje trenutno potrebni. Kako se stvara potreba za dodatnim funkcionalnostima, tako rešenje može biti nadograđeno. Budući da je reč o svetskom rešenju u koje se konstantno ulaže, ne postoji mogućnost da vaše poslovanje „preraste“ kapacitete izabranog ERP‑a, dakle ne postoji mogućnost da ćete u budućnosti ponovo morati da investirate u ERP rešenje. S tim u vezi, na našem tržištu postoji dosta isporučilaca ovog rešenja, tako da, ukoliko niste zadovoljni uslugom, možete potražiti drugog provajdera za isto rešenje.

Pročitajte i:  PC Press video: ERP na zadovoljstvo korisnika – BIZIT panel

PCPress.rs ImageU našem portfoliju je i SAP ERP rešenje. Kada govorimo o SAP‑u, moramo da počnemo od faze procene i kalkulisanja potrebnih infrastrukturnih resursa pre SAP implementacije. Svako ko se bavio ovom problematikom zna da su inicijalna ulaganja u „hardver“ veoma velika i često je nemoguće na samom početku projekta precizno odrediti koje su zapravo potrebe novog SAP sistema. Kompanija SAP i konsultanti koji se bave ovom problematikom pomažu, ali se računica veoma teško izvodi. U fazi implementacije, obuke i razvoja aplikacija potrebnih da ERP profunkcioniše onako kako je postavljeno u projektnom zadatku, a koja traje najmanje godinu dana, ekonomska i bezbednosna računica su 100 odsto na strani COMING SAP servisa u oblaku. Kako? Umesto skupe investicije u infrastrukturu, bila to kupovina nove opreme ili dokupljivanje hardvera za postojeću, iznajmljivanjem resursa u COMING cloudu moguće je obezbediti da čitava faza implementacije prođe potpuno neopaženo, bar što se infrastrukture tiče; plaća se samo mesečni najam, a svi ostali resursi usmeravaju se na samu implementaciju, na obuku i uređivanje poslovnih procesa. Tokom rada sa ovako konfigurisanim sistemom moguće je izmeriti performanse, tačno odrediti potrebne infrastrukturne resurse i startovati SAP sa optimalnim odnosom performansi i cene.

U tipičnom scenariju, kada korisnik kupuje sav potreban hardver, sam obezbeđuje infrastrukturu i ljudske resurse i preuzima na sebe sav rizik održavanja, računica je daleko nepovoljnija za korisnika. Deljena COMING cloud infrastruktura i visokospecijalizovani COMING‑ovi stručnjaci daleko su jeftiniji nego da korisnik to pokušava da uradi sam.

Pročitajte i:  PC Press video: ERP na zadovoljstvo korisnika – BIZIT panel

Budućnost je (ipak) u oblaku

Ako pogledamo oko sebe, vidimo da smo i danas okruženi mnoštvom aplikacija: neke stare su „penzionisane“, a neke nove su došle (CRM ili SharePoint) ili tek dolaze (npr. SAPJAM). U Excelu nisu više lagerliste nego BI konektori, mobilni telefoni postali su naši desktopovi, a apetiti korisnika sistema su porasli. COMING SAP aplikativni servisi mogu da pomognu u fazi integracije SAP sistema sa ostatkom sveta, uvođenju BI sistema, integraciji modernih alata za kolaboraciju. Sve ovo moguće je sa COMING SAP timom, koji raspolaže edukovanim profesionalcima, sposobnim da odgovore na zahteve u fazi implementacije SAPa i/ili održavanja sistema.

Iza nas je veliki broj implementacija ovih rešenja. Ideja od koje počinjemo u svakom novom projektu jeste ekonomska opravdanost za poslovanje naših korisnika i s tim u vezi, insistiramo na projektnoj dokumentaciji koja opravdava vaša uložena sredstva. Više o rešenjima koja nudimo saznajte iz tabele koja sledi.

PCPress.rs Imagewww.coming.rs

Specijalno izdanje posvećeno ERP rešenjima u Srbiji 2018. godine možete besplatno čitati na: PC Press – ERP specijalno izdanje

(Objavljeno u PC#254)

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,