ERP 2024

Osam Android aplikacija koje bi trebalo da izbrišete nakon zabrane Google-a

Porast slučajeva zaraze virusom, doveo je do upozorenja policije na osam aplikacija koje bi mogle biti uzrok.

PCPress.rs Image

Svi oni mogu zaraziti vaš telefon zlonamernim softverom Joker

Belgijska policija saopštila je da je na Andriodu dostupan veliki broj aplikacija koje je Apple blokirao na svojim uređajima. Svi oni ostaju u Play prodavnici, uprkos strahu da mogu zaraziti tehnologiju zlonamernim softverom Joker, koji može naneti ozbiljnu štetu telefonima i tabletima.

Jednom instaliran, Joker, koji je prvi put primećen 2019. godine, ima mogućnost instaliranja skrivenog špijunskog softvera i premium dialer-a na uređaje, koji zatim mogu prijaviti korisnike na skupe mesečne pretplate. U prošlosti su se neke žrtve zatekle da plaćaju više od 240 funti godišnje za ove lažne pretplate. Belgijska policija je upozorila da se Joker virus vratio u Android okruženje. Ovaj zlonamerni softver je primećen u osam aplikacija iz Play prodavnice koje je u međuvremenu povukao Google, ali ako ste već instalirali jednu, uklonite je čim moguće. Prema istraživačima iz kompanije za kibernetičku zaštitu Quick Heal Security Lab, ovaj kasniji virus Joker može dobiti pristup tekstualnim porukama, kontaktima i mnogim drugim informacijama na pametnim telefonima, a ovo su aplikacije koje bi trebalo da deinstalirate sa svog telefona:

  • Auxiliary Message
  • Element Scanner
  • Fast Magic SMS
  • Free CamScanner
  • Go Messages
  • Great SMS
  • Super Message
  • Travel Wallpaper
Pročitajte i:  Apple News Plus je spreman za rad van mreže 

Objavljeni su i saveti za očuvanje bezbednosti uređaja – aplikacije preuzimajte samo iz pouzdanih izvora, poput Google Play prodavnice, i ne klikćite na nepouzdane linkove primljene putem poruka ili bilo koje druge platforme društvenih medija. Takođe isključite opciju instalacije iz nepoznatog izvora i pročitajte iskačuće poruke koje dobijate sa Android sistema pre nego što prihvatite/date nove dozvole.

Izvor: Leicestermercury

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,