OTF ligature u Wordu

Dok pomoću Font prozora, koji ste otvorili sa Ctrl+D, istražujete Advanced osobine i OpenType ponašanje fontova, obratite pažnju na ligature koje se pojavljuju u drugom pojavljivanju reči Office na slici: niz od tri slova ffi je zgusnut i vizuelno privlačno spojen praktično u jedan znak.

Word-OpenType-ligatureLigature su štamparskim iskustvom i ispitivanjima odabrani nizovi slova koji su pogodni za kombinacije simbola koji su zgusnuti tako da ne smanjuju čitljivost, a izgledaju vizuelno privlačno. Sastoje se od dva ili ređe tri znaka.

Interesantno je da su ćirilična slova Љ i Њ nastala kao ligature znakova Л odnosno Н i u srpskom pismu nekada postojećeg mekog znaka ь, koji i dalje postoji u nekim drugim ćiriličnim pismima, kao što su rusko i bugarsko. Najčuvenija latinična ligatura koja je postala poseban znak je & (ampersend) koji je nastao spajanjem slova latinske reči et, a u nemačkoj latinici postoji i znak ß (oštro S) koji je nastao spajanjem dva znaka S.

Nakon što se opcija ligatura uključi u Font / Advanced prozoru, nizovi pogodni za grafičku doradu se automatski prepoznaju i menjaju optimizovanim ligaturama. Ovako obrađeni tekstovi bi trebalo u procesu štampe da štede i po nekoliko procenata prostora, ali u Word‑u ovaj efekat neće doći do izražaja. Ipak, i ovde će tekst sa ligaturama da izgleda uravnoteženije, prefinjenije, a navodno i da manje zamara oko pri čitanju. Među ponuđenim opcijama različitog obima korišćenja ligatura možete da se opredelite za nekoliko varijanti: od konzervativne Standard Only, pa preko Standard and Contextual i Historical and Discretional do All. I ovde je najbolje da eksperimentišete sa opcijama dok ne pronađete kombinaciju koja vam odgovara.

Pročitajte i:  Poznato koliko će koštati Microsoft Office 2021

(Objavljeno u PC#194)

Facebook komentari:

Tagovi: ,