BIZIT 2022

Otkrivena kineska baza podataka u kojoj je praćena reproduktivna moć građanki

Bezbednosni ekspert Victor Gevers otkrio je kinesku bazu podataka koja sadrži poverljive podatke o 1,8 miliona državljanki ove zemlje, te pored imena, adresa stanovanja, brojeva telefona, čuva i informacije o tome koje su građanke spremne da uđu u „reproduktivne procese.“ Bazi je mogao da pristupi bilo ko ko bi došao do njene IP adrese, kaže Gevers koji je prethodno otkrio bazu sa preko 300 miliona privatnih poruka kineskih državljana.

PCPress.rs Image

Nije poznato ko stoji iza novootkrivene baze podataka, te sa kojom su namerom takve informacije prikupljane, pa je to ono što najviše zabrinjava. IP adresa baze dolazi iz Kine, a najveći broj žena čiji su podaci prikupljani živi u Pekingu. Baza je ostala online još samo dan i po nakon što je prijavljeno da je otkrivena, a u njoj su se nalazili i podaci o stepenu obrazovanja, te bračnom statusu svake od žena. Pored toga u bazi su se nalazila i polja namenjena za informacije o političkim uverenjima onih čiji su podaci nezakonito prikupljani, a neka imena su čak bila povezana na odgovarajuće Facebook profile.

Pročitajte i:  Google, Facebook, Twitter i lažni nalozi

https://twitter.com/0xDUDE/status/1104482014202351616

Iako nezakonito prikupljanje podataka o bilo kome već samo po sebi predstavlja opravdanje za paranoju, polje “BreedReady” ono je što najviše podseća na neki distopijski scenario, a u ovoj bazi imalo je samo dve rubrike: 1 – što je značilo da je žena spremna za rađanje, i 0 – što je značilo da još uvek nije.

Izvor: The Verge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: ,