BIZIT 23

Otkrivene još dve planete koje podsećaju na Zemlju

Eksperti u poslednje otkrivaju sve više planeta koje podsećaju na Zemlju, i koje se smatraju naseljivim, a naučnici su nedavno otkrili još dve „zemljolike“ planete koje kruže oko obližnje zvezde, te imaju optimalne uslove za formiranje vodenih površina, što je jedan od osnovnih uslova za život.

PCPress.rs Image

Planete se kreću oko takozvane „Teegarden“ zvezde, koja je od Zemlje udaljena 12,5 svetlosnih godina. Naučnici su utvrdili da su tek nešto teže od Zemlje, te da se nalaze u zoni koja bi mogla da pruži uslove za život, zbog toga što omogućava postojanje vode u tečnom obliku. Planete oko svog sunca obiđu jedan krug za osam, odnosno 11 zemaljskih dana, što je prilično brzo čak i u odnosu na neke planete iz našeg Solarnog sistema – Merkur jedan krug oko Sunca obiđe za 88 dana.

Teegarden zvezda pripada M tipu patuljastih zvezda, što znači da proizvodi manje svetlosti i energije od našeg Sunca. To znači da bi planete morale da budu bliže svojoj zvezdi nego što je Zemlja Suncu da bi se smatrale naseljivima, budući da bi se na većoj udaljenosti tečnosti zamrzavale.

Očekuje se da u Teegarden solarnom sistemu ima još planeta, budući da većina zvezda u svom okruženju ima više od dve planete.

Izvor: Space.com

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,