Otkriveni lični podaci influensera i poznatih ličnosti sa Instagrama

Baza koja sadrži kontakt podatke miliona Instagram infulensera navodno je pronađena online, otkrivajući informacije kao što su brojevi telefona i mejl adrese poznatih ličnosti, influensera i naloge brendova. Kako piše TechCrunch, baza podataka je bila smeštena na Amazon Web Services-u i ostavljena bez lozinke. U njoj je bilo čak 49 miliona zapisa.

PCPress.rs Image

Svaki zapis sadržao je javne podatke koji su bili povučeni sa naloga influensera. U nekim slučajevima, navedene su lokacije naloga, kao i mejl adrese vlasnika i brojevi telefona. Svaki zapis takođe sadrži procenjenu vrednost naloga, zasnovanu na pratiocima, engagement-u i reach-u. Sigurnosni istraživač Anurag Sen pronašao je bazu podataka, a TechCrunch je navodno pratio njen trag sve do Chtrbox-a, social media marketing firmi u Mumbaju. Kada je TechCrunch kontaktirao kompaniju, baza podataka je uklonjena, ali Chtrbox nije odgovorio na zahtev TechCrunch za komentar.

„Razmatramo ovo pitanje da bismo razumeli da li su opisani podaci – uključujući mejl i brojeve telefona – preuzeti sa Instagram-a ili iz drugih izvora“, rekao je portparol Instagram-a za Engadget. „Takođe se raspitujemo kod Chtrbox-a da bismo shvatili odakle su došli ovi podaci i kako je postalo javno dostupno.“ Kako poručuju iz Facebook-a, povlačenje podataka bilo koje vrste je zabranjeno na Instagram-u, ali je još uvek nejasno kako su podaci dobijeni ili kako su možda korišćeni.

Pročitajte i:  Instagram radi na novim zaštitama protiv nasilja kod tinejdžera

Ranije smo imali prilike da vidimo kako hakeri pokušavaju da prodaju podatke poznatih ličnosti sa Instagram-a, a platforma se suočila sa vlastitim sigurnosnim problemima – kao što je čuvanje lozinki kao običan tekst i greška koja je otkrila lozinke nekih korisnika. Budući da Facebook radi na pojačavanju privatnosti, moraće da se bavi i ranjivostima Instagram-a.

Izvor: Engadget

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , , , ,