ePlaneta

Otvorena šesta “Fabrika znanja”

Na Univerzitetu Donja Gorica u Podgorici, juče je svečano otvorena šesta regionalna IT manifestacija “Fabrika znanja” kompanije Comtrade. Pored uvek zastupljenih IT sadržaja, “Fabrika znanja 2016” u Podgorici obeležava i veliki jubilej – 160 godina od rođenja najpoznatijeg velikana iz sveta nauke, Nikole Tesle. Fabrika znanja je jedan od najvećih događaja u regionu i okupiće tokom dva dana trajanja preko 3.000 učenika, studenata i profesora, koji će kroz dvodnevnu edukaciju i zabavu imati priliku da se upoznaju sa aktuelnim trendovima iz oblasti informacionih tehnologija.

fabrika-znanja-2016-21

Manifestaciju “Fabriku znanja” na Univerzitetu Donja Gorica svečano je otvorila ministarka nauke u Vladi Crne Gore, prof. dr. Sanja Vlahović. Ona je pritom izjavila da je veliko zadovoljstvo biti i ove godine na ovom mestu i sa nekim novim programima i idejama otvoriti još jednu “Fabriku znanja”. Deo festivala “Dani nauke” koji, na najlepši mogući način, treba deci i mladima da približi nove tehnologije i šta sve one mogu da učine u životu i koliko su značajne. Svoje obraćanje, ministarka nauke je zaključila rečima: “Nadam se da će “Fabrika znanja” omogućiti da vaše ideje i kreativnost dođu do izražaja. Da negde u sebi pronađete hrabrost da svoje ideje pretočite u stvarnost, jer danas živimo vizije onih koji su bili dovoljno hrabri da svoje ideje pretoče u delo. Neka vaše ideje vode vaš put u budućnost. Neka vam vizija bude ideja vodilja i ne obazirite se na prepreke. Želim da živimo budućnost koju ćete vi kreirati i zato vam poklanjamo još jednu “Fabriku znanja”.”

fabrika-znanja-2016-22

Od začetka projekta 2009. godine do danas, kroz pogone “Fabrike znanja” prošlo je preko 17.000 mladih. “Fabrika znanja 2016” baviće se raznovrsnom tematikom iz oblasti IT-ja, sa akcentom na kreativne i edukativne sadržaje. Učesnici će moći da se upoznaju sa veštinama programiranja, tehnikom izrade Android aplikacija, novim internet profesijama i pojmovima kao što su online monetizacija i Internet of things.

Tema ovogodišnje izložbe u okviru “Fabrike znanja” je “Nikola Tesla-Čovek budućnosti.” Godišnjica rođenja čoveka za koga mnogi kažu da je “izumeo 20. vek” je ujedno i prilika da se mladim ljudima uputi poruka da su talenat, obrazovanje, upornost i hrabrost okosnica uspeha ne samo u nauci, već i u svakodnevnom životu.

fabrika-znanja-2016-07

Posetioci izložbe, koja se organizuje uz podršku i garanciju beogradskog Muzeja Nikole Tesle, upoznaće se sa Teslinim najznačajnijim izumima sa kraja 19. i početka 20. veka, kao i njihovom današnjom upotrebom. Cilj izložbe je da se učenicima osnovnih i srednjih škola na razumljiv način ukaže na univerzalnost Teslinih ideja i patenata koji su i dan danas neprevaziđeni. Na izložbi će biti prikazani rani modeli motora i transformatora iz zbirke Muzeja Nikole Tesle, kao i ilustracije savremenih predmeta, mašina i tehnologija koje sadrže izume ovog velikog naučnika.

fabrika-znanja-2016-34

Ovogodišnja “Fabrika znanja” stavlja težište na podsticaj inovativnih ideja i preduzetničkog duha među mladima. U skladu sa navedenim ciljem, kompanija Comtrade i “Fabrika znanja 2016” raspisali su konkurs za najbolju ostvarljivu poslovnu idejuRight Click 2016. Rezultati konkursa proglašeni su danas, a prvoplasirani učesnik je student Ivan Vukićević, koji je osmislio Web portal za društvenu angažovanost timova u rešavanju nekog konkretnog društvenog problema.  Kao nagradu dobio je diplomu i Tesla televizor.

Za više informacija o projektu “Fabrika znanja”, posetite zvaničnu web stranicu www.fabrikaznanja.com.

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , ,