BIZIT plus

Otvorena Sinergija 22: Vreme je za dodatno ubrzanje

Dvadeset drugu godinu za redom, svečano je otvorena Sinergija – jedan od najvećih tehnoloških i biznis događaja u regionu. Nakon dva digitalna izdanja konferencije, Sinergija 22 pod sloganom „Speed IT up“ ponovo uživo okuplja lidere digitalne transformacije u Jugoistočnoj Evropi i predstavlja najaktuelnije trendove i alate za dodatno ubrzanje digitalizacije u cilju sveobuhvatnog razvoja društva, ekonomije i kvaliteta života pojedinaca.

PCPress.rs Image

Tokom tri dana održavanja Sinergije, brojni predstavnici biznisa, državnog sektora i eksperti iz oblasti informacionih tehnologija staviće u fokus nove modele rada, učenja, povezivanja i kupovine koji su tokom prethodne dve godine promenjeni iz korena. Kroz presek biznisa i savremene tehnologije i uspešne primere iz poslovne prakse, učesnici konferencije donose sveže ideje ne samo za ICT profesionalce, već i za donosioce odluka na svim poslovnim poljima. Sinergija 22 otvorena je uvodnim performansom Milana Gospića, direktora kompanije Microsoft u Srbiji.

„Ove godine, jedna od osnovnih tema na koje treba obratiti pažnju jeste upotreba Cloud-a koja omogućava postizanje boljih poslovnih rezultata, sa manjim ulaganjima. Takođe, neke od tema koje će biti obrađene na Sinergiji 22, a koje su ključne za uspeh svakog biznisa, iz bilo koje oblasti, kako danas, tako i u budućnosti, jesu data-driven pristup, odnosno strateško planiranje u skladu sa podacima kojima kompanije i organizacije raspolažu, unapređenje efikasnosti kroz automatizaciju i AI, prihvatanje hibridnih modela rada i unapređenje sajber bezbednosti“, saopštio je Milan Gospić.

PCPress.rs Image 

Ovogodišnji keynote govornik Niko Neugebauer, član tima Razvojnog centra Microsofta u Srbiji (MDCS), koji radi iz Portugala je istakao da je MDCS tim Sinergiji doneo mnogo vesti sa nedavno održanog svetskog Pass Samita. „Dali smo veliki doprinos i napravili nekoliko najava proizvoda za Azure SQL. To je bila značajna prekretnica za ceo Azure Data, ali i za naš tim u Srbiji”.

Pročitajte i:  Mustafa Suleyman dolazi na čelo Microsoft Copilot-a

Prisutnima se obratio i Prof. dr Predrag Stevanović, načelnik Klinike za reanimaciju i anesteziologiju KBC “Dragiša Mišović”, koji se osvrnuo na prošlu godinu kada je prilikom jedne intervencije prvi put u Srbiji korišćena i virtuelna hologramska tehnologija – Hololens. Poseban značaj ove tehnologije pokazao se tokom pandemije, kada su naši lekari među prvima u svetu ovu inovaciju primenili u crvenim kovid zonama, nakon čega je potpisan je sporazum između Ministarstva zdravlja i kompanije Microsoft u oblasti digitalizacije zdravstva.

PCPress.rs Image

Prvog Tehničkog dana Sinergije 22, kroz predavanja i praktične demonstracije, otvorene su teme tehnoloških inovacija koje oblikuju način na koji živimo i poslujemo – poput veštačke inteligencije, IoT-a, cloud computing-a i brojnih drugih koje organizacijama omogućavaju postizanje boljih poslovnih rezultata, strateško planiranje i implementaciju hibridnih modela rada.

Učesnici Sinergije su se složili da digitalna transformacija i pojedince i biznise čini produktivnijim, te da je, kao takva, najvažniji preduslov za konkurentnost svih segmenata društva, kako danas, tako i u budućnosti koju gradimo. U eri kada biznis ne postoji bez tehnologije, neophodno je dodatno ubrzanje digitalizacije.

PCPress.rs Image

O tome zašto se broj sajber napada u prethodne dve godine povećao se za 300%, šta se to promenilo i zašto su oni sve uspešniji, da li uzroke treba tražiti u pandemiji, trenutnoj sigurnosnoj krizi u svetu ili zastarelim konceptima zaštite i kako podići nivo zaštite, govorio je Damir Dizdarević, tradicionalno jedan od najboljih predavača Sinergije po ocenama publike.

Pročitajte i:  Novi čip iz Microsoft-a praviće kompanija Intel

U okviru panela „Benefiti korišćenja Power platforme za digitalnu transformacijuuspešne priče iz Adriatic regije“ najveći klijenti kompanije Comtrade iz finansijskog sektora iz Srbije, Slovenije i Bosne i Hercegovine podelili su svoja praktična iskustva implementacije Power platforme i govorili o svojoj viziji, benefitima koje su ostvarili, i izazovima sa kojima su se susreli. Predstavljeni su procesi koji se mogu automatizovati korišćenjem Power Automate platforme, kao i uštede koje se na taj način ostvaruju.

Tokom prvog dana Sinergije, paralelno sa 33 tehnička predavanja, održan je i celodnevni Women Know IT program  namenjen uključivanju većeg broja žena u IT. Studentkinje tehničkih i IT fakulteta iz Srbije imale su priliku da iz prve ruke, od inženjerki zaposlenih u Microsoft Razvojnom centru koje u Beogradu učestvuju u razvoju tehnologija koje koriste milioni ljudi širom sveta, čuju inspirativne priče, iskustva i savete o razvoju karijere, kao i praksama u IT sektoru.

PCPress.rs Image

„Jedan od ciljeva Razvojnog centra kompanije Microsoft u Srbiji jeste da motiviše mlade žene da započnu svoju karijeru u IT-u. Nastojimo da, kroz brojne inicijative i programe, kontinuirano približavamo informacione tehnologije mladima. Sarađujemo sa različitim obrazovnim institucijama,  i organizacijama koje se bave edukacijom i ono što bih posebno istakla jeste spremnost naših zaposlenih da dele znanja sa mlađim generacijama, kao i da pokreću inicijative i programe koji imaju za cilj unapređenje naše IT zajednice u Srbiji, a upravo tako je nastala i Women Know IT inicijativa“, navela je Milica Kostić, Community Relations menadžerka iz Razvojnog centra Microsoft-a u Srbiji.

Pročitajte i:  Microsoft-ov novi OneDrive dizajn počinje da se primenjuje  

Tokom drugog Tehničkog dana konferencije nastavlja se sa predstavljanjem najaktuelnijih IT tema poput Zero Trust, Microsoft Industry Clouds, Azure VMware Solution, Incident Management, Cybersecurity, Clean Architecture, Cloud Economics i FinOps servisi i strategije, Azure Bot i Blockchain, Low code, IaC, IoT, Power BI i Mixed Reality.

Treći, Biznis dan – predstaviće načine na koje tehnologija doprinosi jačanju ekonomije, primere uspešne digitalizacije velikih kompanija koje posluju u Srbiji, kao i primere iz javnog sektora, kroz studiju slučaja Republičkog zavoda za statistiku. Na panel diskusiji Vizija velikih izvršni direktori svetskih i regionalnih kompanija koje posluju u našoj zemlji (Coca Cola HBC, Schneider Electric, Nelt Group, BlackRock, Comtrade System Integration) odgovoriće na pitanje zašto digitalizacija nije trošak, već investicija, dok će u okviru panela Fokus na retail o načinima na koje digitalizacija pravi revoluciju u maloprodaji razgovarati predstavnici uspešnih trgovinskih lanaca i e-commerce platformi iz kompanija Delhaize Srbija, Ananas, Sport Vision Group i Telekom Srbija.

Facebook komentari: