ERP 2024

Google Messages – šifrovana RCS grupna ćaskanja

Google je najavio da će početi sa uvođenjem end-to-end šifrovanih grupnih RCS ćaskanja u Google Messages beta u narednih nekoliko nedelja. Google-ova aplikacija za razmenu poruka već neko vreme podržava šifrovanje za razgovore jedan na jedan, ali ovo je veliki korak za uverenje da operateri ili Google ne mogu da pročitaju većinu vaših razgovora.

PCPress.rs Image

Google je najavio da će ova funkcija biti „dostupna nekim korisnicima u otvorenom beta programu u narednim nedeljama“, tako da može proći trenutak pre nego što bude opšte dostupna. Google je takođe zvanično najavio da radi na funkciji koja će vam omogućiti da koristite bilo koji emoji kada reagujete na RCS poruku; kompanija je primećena kako testira ovo prošlog meseca.

Iako je Google-ov post sa najavom stilizovan kao oproštaj od SMS poruka, većina nas neće moći tako lako da ga odbaci, pošto je Apple do sada odbijao da donese tehnologiju na iOS. Google to priznaje i pravi nekoliko pokušaja svog konkurenta, završavajući svoj post rekavši: „svi glavni operateri i proizvođači mobilne telefonije su usvojili RCS kao standard – osim za Apple“, i da Apple-ova upotreba SMS-a „znači da je njihovo slanje poruka zaglavljeno u 1990-im“.

Pročitajte i:  Apple Vision Pro: Apple-ova vizija VR-a

To je najnoviji u uglavnom jednostranoj svađi između Google-a i Apple-a oko RCS-a, pri čemu proizvođač Android-a naizgled pokušava javno da osramoti Apple da usvoji standard, tvrdeći da bi to poboljšalo stvari za sve.

Često se mislilo da je Apple-ov iMessage pristojan konkurent za korisnike iPhone-a, iako to možda neće biti slučaj još dugo; S obzirom na Apple-ov stav o privatnosti, postojala je određena zabrinutost zbog činjenice da bi iMessage-ova end-to-end enkripcija mogla biti poražena ako vi ili osoba sa kojom razgovarate imate iCloud rezervne kopije. Ako RCS grupna ćaskanja Google Messages-a nemaju taj problem, ona bi, zajedno sa opcijama kao što su WhatsApp i Signal, koje su još više proširile ambicije šifrovanih grupnih ćaskanja, mogla biti bolja opcija za većinu ljudi.

Izvor : TheVerge

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,