BIZIT 2022

Pametan Bonsai kreće se za Sunčevim zracima i traži vodu od vlasnika

Bonsai je drevna japanska umetnost gajenja minijaturnih stabala u malim posudama i bila je povezana sa zen-budizmom u njegovoj ranoj istoriji. Ovakva minijaturna stabla su nekima lepa, nekima nisu ali ono što je sigurno je da žive duže od ljudi, a svi znaju da zahtevaju održavanje i posvećenost. Sada, kao deo tehnološkog izlagačkog projekta, japanska multinacionalna kompanija TDK vodi ceo tradicionalan Bonsai koncept u budućnost. Njihov interaktivni demo BonsAI je autonomna mobilna bonsai biljka sa ugrađenom veštačkom inteligencijom. 

PCPress.rs Image

Preoblikovano u pametno drvo zahvaljujući svojoj high-tech bazi, drvo sada može da se kreće kako bi pronašao najbolju lokaciju gde ima dovoljno sunčeve svetlosti. Baza može da prihvati masu od 20 kg, drugim rečima: veoma lep (i stari) Bonsai. Industrijski dizajn je definitivno moderan, ali bi se dobro uklopio u tradicionalnu kuću, ili čak u terasu Zen bašte.

Ponekad će drvo tražiti vašu pomoć: kada senzori vlage otkriju da je suviše suva zemlja, drvo će „došetati“ do svog vlasnika da traži vodu tako što će baza promeniti boju. Ne samo da vas upozorava kada je „žedan“, već vas može pratiti oko Zen hrama i razgovarati sa vama, i ponašaće se kao jednostavan, pametan zvučnik. Ono što je najimpresivnije, može čak i da odgovori na pitanja o smislu života i čini se da voli da citira Getea: „Ono što je važno u životu je život, a ne rezultat života.“

Pročitajte i:  DeepMind AI uči fiziku gledajući video snimke koji nemaju smisla

Bons-AI nije proizvod, već jedan zanimljiv demo kog je TDK smislio da bi demonstrirao šta sve njegove komponente i senzori mogu da urade. Bons-AI je opremljen senzorom za zemljište, kamerom (koja naviguje njegovo kretanje), senzorom pokreta (za stabilnost), malom solarnom ćelijom, senzorom ambijentalnog osvetljenja, bežičnim punjačem i naravno, mikroprocesorom.

Izvor: Ubergizmo

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , , , ,