ePlaneta

Pažljivo s investiranjem u kripto valute, upozorava FBI

FBI je upozorio vlasnike kriptovaluta i potencijalne vlasnike na prevaru koja uključuje lažno rudarenje, za koju biro kaže da je koštala žrtve više od 70 miliona dolara gubitaka od 2019.

PCPress.rs Image

Prevare sa likvidnošću koštaju žrtve više od 70 miliona dolara, kažu agenti

Liquidity iskopavanje je investiciona strategija koja izgleda kao da nagrađuje investitore za doprinos svojih kripto sredstava u pul, koji trgovcima obezbeđuje likvidnost neophodnu za obavljanje transakcija. A zauzvrat, svaki investitor dobija procenat profita, zarađujući na taj način bez donošenja ikakvih aktivnih investicionih odluka. Ili bolje rečeno, to je obećanje. Prevaranti ciljaju na vlasnike Tether-a i Ethereuma u ​​ovoj prevari i pronalaze žrtve na bilo koji mogući način – direktnim porukama, društvenim medijima, aplikacijama za sastanke, servisima za razmenu poruka i usmeno, prema FBI upozorenju ove nedelje.

Prevaranti provedu nekoliko dana ili sedmica u izgradnji odnosa sa svojim žrtvama, zatim im daju brzi vodič o kriptovalutama (ako već nemaju tokene) i na kraju ih nagovaraju na likvidno iskopavanje tako što će im dati jedan do tri posto dnevnog prinosa o garanciji ulaganja. Prevaranti ne prave razliku između pojedinaca koji poseduju ili ne poseduju kriptovalute, a šema ne zahteva minimalno ulaganje — omogućavajući žrtvama da „investiraju“ (čitaj: izgube) onoliko digitalne valute koliko žele. Nakon što su naveli svoje žrtve da povežu kripto novčanike sa lažnim aplikacijama za likvidno rudarenje, prevaranti brišu sredstva žrtava premeštanjem digitalnih novčića u sopstvene novčanike.

Nakon što shvate da je njihov novac ukraden, a nije zapravo uložen, žrtve obično kontaktiraju dobavljača novčanika ili portal za korisničku podršku u aplikaciji za prevaru. „Pojedinci koji se izjašnjavaju da su predstavnici korisničke službe za prevaru mogu dati jedno od nekoliko objašnjenja o tome gde je novac otišao i zašto više nije dostupan, što kulminira tvrdnjom da žrtva treba da položi dodatna sredstva kako bi dobila svoj novac nazad. “, naveo je FBI. Nije iznenađujuće da deponovanje više sredstava ne omogućava žrtvama da dobiju svoj novac nazad. Uprkos upozorenjima da dolazi kripto zima, ili da je već tu, kriptovalute i povezane NFT prevare se i dalje pokazuju profitabilnim za prevarante i lažne aplikacije za likvidno rudarenje samo su najnoviji primer da će kriminalci pronaći način da zarade novac, bilo da je to u papirnom novcu ili bitkoin.

PCPress.rs Image

U izveštaju koji su ranije ove godine uradili posmatrači blokčejna u kompaniji Chainalysis, navedeno je da je kriminal zasnovan na kriptovalutama dostigao najviši nivo u 2021. godini, pri čemu su ilegalne adrese primile 14 milijardi dolara, što predstavlja povećanje od 79 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Da budemo pošteni, ukupan obim transakcija je skočio mnogo više od kriminalnih aktivnosti i porastao je za 567 odsto u poređenju sa 2020. Ranije ove nedelje FBI je izdao upozorenje o sajber kriminalcima koji se predstavljaju kao legitimne investicione firme i berze kriptovaluta, ubeđujući ljude da preuzmu lažne aplikacije i zatim polože svoje tokene u novčanike u vlasništvu lopova.

Do danas su federalni organi identifikovali 244 žrtve te prevare, rekavši da je 42,7 miliona dolara ukradeno između oktobra 2021. i ovog maja. U međuvremenu, službenici za sprovođenje zakona obećali su da će suzbiti ovaj novi talas digitalne prevare, a juče su najavili krivične prijave protiv bivšeg menadžera Coinbase-a koji bi mogao biti prva šema za insajdersku trgovinu kriptovalutama u SAD. Ova akcija usledila je nakon prvog krivičnog gonjenja za trgovinu insajderima koji je uključivao NFT prošlog meseca. I dok je medij za ove zločine možda nov, krajnji rezultat (za žrtve i prevarante) ostaje isti — kao i najnoviji savet FBI-a o tome kako da se izbegne utapanje u prevari rudarenja likvidnosti: „Ne šaljite sredstva nekome s kim ste razgovarali samo na mreži, čak i ako verujete da ste uspostavili iskren odnos sa osobom.”

Izvor: Theregister

Facebook komentari:
SBB

Tagovi: , ,